General Category > Kompost

Kompost od slame poslije šaminjona

(1/1)

asimze:
Jedno pitanje za znalce. Da li ima ikakve koristi od slame koja ostaje poslije uzgoja šampinjona. Tu prije svega mislim na proizvodnju komposta ili kao malč. Meni je jasno da gljive izvuku puno toga, ali pitanje je da li išta ostaje i vrijedi li se maltretirati sa tim. To zbog toga što u mom kraju nije lako nabaviti slamu, a ovu od gljiva ima šanse.

Zoran Petrov:
a hemikalije? Inace malc je lako proizvesti - sve se koristi sto je zdravo.

asimze:
Zorane, ne bi trebalo biti tu hemikalija, jer gljive ne mogu uspjevati pored hemikalija. Ja mislim da to kod pripreme mora biti sterilno. Glavna stvar je da li je u toj slami ostalo išta vrijedno i to je tek neka mrtva gomila. A malč od mrtv ih stvari baš i ne ide, osim tek toliko da spriječi isušivanje i korov. Inače sve one materije koje se koriste za malč se razgrađuju i pretvaraju u kompost. one nisu mrtve!
Pozdrav!

Stankovic Stefan:
Ko ne trpi hemikaliju ? Paa sampinjon skoro da ne moze da opstane  1% bez hemije .Tretiranja su na svaka 2-3 dana.Prosle godine sam bio u mini fabrici za proizvodnju sampinjona,i kada sam video kako prskaju i sta rade vise sampinjon nisam u usta stavio.
A bukovaca koja moze super bez hemije,lenji ljudi da ne bi kuvali slamu,potapaju slamu u raznu hemiju,jedna od hemija je mankogal.Tako da nicu iz otrova,inace kad nikne ,ne prska se.

Jovanov Dejan:
to i jeste jedan od pocetnih problema hemija, zatim ti dolaze bolesti koje se posle pojavljuju, a zatim mravi i vinske musice kao i bela leptirasta vas.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju