General Category > Stočarstvo

Bivoli

(1/3) > >>

Jovan Ličanin:
Domaći bivoPretpostavlja se da su bivoli na prostore Balkanskog poluostrva dospeli u srednjem veku i da su ih sa sobom doveli krstaši. Aklimatizovali su se na hladniju klimu i raširili se i odomaćili u nekoliko zemalja Balkana, kao i na područiju južne i jugozapadne Srbije. Bivoli sa područija Srbije i Balkana pripadaju mediteranskom tipu. Upotrebljavaju se za rad kao i za proizvodnju mleka i maslaca.

Izgled i osobine:

To su krupne životinje, visina u grebenu bivolica je od 125 cm, a 135 cm kod bivola. Mase su od 500 do 550 kg kod krava i 600 do 700 kg bikovi. Boje su crne, retko sa belim pegama. Glava je uska, rogovi su jaki i zakrivljeni, povijeni na gore, tamno pigmentisani kao i gubica.  Bivoli su kasnostasni, bivolice bivaju spremne za pripust sa 2 do 2,5 godine, dok bikovi i kasnije. Prosečan životni vek bivola je od 20 do 25 godina. Graviditet traje 300 do 320 dana, a telad su pri teljenju su teška u proseku oko 40 kg.  U laktaciji daje oko 1000 litara mleka. Mleko sadrži veliki procenat mlečne masti oko 8%.

Status: Ugrožena rasa

Veličina populacije u Srbiji: 500-1000 primeraka u 2009. (izvor podatka DAD-IS FAO)

Slobodan Buzadžija:
Interesantne i lijepe životinje.
Poslednji put sam vidio bivola, odnosno biku (sa kratkim "i") kako se u ovim krajevima nazivala ženka bivola, pred rat u Kozarcu kod Prijedora. Kao da je sada gledam kako izlazi sva blatnjava iz nekakve lokve nedaleko od puta, a iz vimena joj sami cure tanki mlazevi mlijeka. Rat je nanio veliku štetu svemu na ovim prostorima, pa tako i stočnom fondu, a posebno genofondu autohtonih sorti stoke.
Inače izvorna mocarela se pravi od mlijeka bivolice.

Nemanja Petrovic:
Nadjoh oglas na netu da covek prodaje telad po 300e a junice po 600e. Ja bih prvi kupio jedan par ali pustih para nikad dovoljno :)

Goran Radovic:
Ne zaboravite da bivolica moze da se ukrsta samo sa muzjakom od bivola ako zelimo da potomstvo ne bude sterilno.

Miodrag Stankovic:
Kako su moji pre drugog rata ziveli na Kosovu, opstina Klina selo Crni lug otac mi je tamo bio upisan u maticne knjige. I tako ja sa 16 god. kod tetke u Pec pa nekim starim bus-om do Kline pa peske do sela. Tamo 19-ti vek... I tu prvi put videh bivole - crni a znate sta - opasnog izgleda. Oko njih 3-4 siptarceta njima do stomaka ali udri po njima nekim pruticima i lagano ih teraju... Posle toga nikad vise i mislio sam da ih u srbiji nema...

Pozdrav Miodrag

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju