General Category > Biodinamička poljoprivreda - osnovni pojmovi

Kонференција Удружења за биодинамичку пољопривреду 2011

(1/10) > >>

Zoran Petrov:
Ovogodišnja konferencija našeg udruženja održaće se u Vršcu od 9. - 11. decembra. Tema konferencije je:

Biodinamičko pčelarstvo - za zdravije pčele!

Glavni predavač je Tomas Radecki http://www.beemotion.info/beemotion/index.html


Tomas predsedava organizaciji Mellifera e.V. koja se bavi pronalaženjem i razvijanjem održivih načina pčelarenja. Sa istraživačkim projektima, seminarima i javnim radom  Mellifera e.V. pokreće rasprave o pčelarstvu, uključujući i brigu i upravljanje kolonijama i bavljenje bolestima. Njihov centar je pokrenuo Fischermühle pčelinjak sa cca. 150 košnica za istraživanje i obuku. Mellifera e.V. uvodi laika u čarobni svet pčela, obaveštava o ugroženosti pčela i nastoji da pokrene javnu političku debatu o budućnosti pčelarstva.

Na konferenciji gost je ponovo Wolfgang Štrenc

koji će nam predstaviti koncept Lokalno Podržane Poljoprivrede (CSS - Community Supported Agriculture) koji se već nekoliko desetina godina primenjuje na farmi Bušberghof kod Hamburga - http://www.buschberghof.de/. Mada na prvi pogled ovo predavanje nema veze sa pčelarstvom kada se malo dublje pogleda vide se principi koji se odslikavaju kako u LPP tako i kod organizacije pčelinje zajednice.

Nataša Kraus pokušaće uz pomoć euritmije i posebnih vežbi da nam približi svet pčela. Te vežbe treba da omoguće prisutnima na konferenciji jedno holističko poimanje pčelinje zajednice.

Karlito:
Прегледао сам форум, и ово је једино што би личило на неки догађај, који представља скупштину организације.

У организацији, као организацији, осим питања правних аката (статута и подаката, предаја биланса стања и сл) скупштина служи:
- Бирање Председника, Подпредседника, чланова Управног одбора, именовање секретаријата
- Доношење програма рада за одређени временски период
- Дискусија и решавање одређених проблема организације
итд. зависно од онога што је прописано статутом.

Рецимо, предлози за теме за рад организације:
1) Уређење овог сајта
На овом сајту би требало да стоје основне информације, шта је то биодинамика, како се постаје члан удружења, како се постаје биодинамички пољопривредник, корисни линкови, каталог књига које су до сада превели чланови удружења уз информације где и како купити књиге итд.
2) Популарисање БД пољопривреде, наступање у јавности промоције, сајмови и слично
3) Попуњавање српске википедије са основним појмовима о БД

Овако организација делује као скуп појединаца, а не као група. Разлика је у томе што у групи постоји систем заједничког деловања, а ово више делује као скуп пријатеља, који се прећутно подржавају. То није лоше, чак и добро, али то није оно што чини организацију, као скуп људи далеко јачих од појединца.

Не знам да ли сам био јасан... Организацију јаком чини и плурализам, односно супротстављање мишљења и погледа, којим се покушава доћи до оптималног решења, а то се постиже најбоље уживо, на скупштинама и састанцима. Покушава се доћи до концензуса, а ако не може, иде се на гласање. Такође, организација као таква може конкурисати за разноразне фондове преко пројеката, и на тај начин остваривати озбиљније активности, које група појединаца просечног материјалног стања уз сав труд не би могла да оствари.

Ја сам релативно нови на форуму, па и у организацији, а већ сам био делегат и учесник једном тренингу у име организације. При томе, осим Зорана никог уживо не познајем. До сада сам учествовао у "ЕАТС Београд", "Заштитимо Звездарску шуму", а члан сам "Зелене омладине Србије" која је најозбиљнија од поменутих организација. Дакле, имам неког искуства у цивилном сектору, а свакако ме занима мишљење оних који су дуже у Удружењу Биодинамика. Овај мој коментар је гест да желим да допринесем и овом удружењу.

Хвала 

Mita Filipov:
Не знам о чему ће пријатељ Волфганг Штренц говорити али бих предложио тему о гајењу медоносног биља начином биодинамичке пољопривредне производње и о начину потстицања биљака на лучење биљних феромона којим биљке привлаче пчеле,с посебним освртом на повртарску производњу парадајза и других биљних врста и сорти .

Што се Карлитовог  предлога тиче време је да биодинамичари у земљи Србији "обуку дугачке панталоне и пусте бркове".
Време је...време је...ајде да причамо,  да се договарамо и постанемо значајни.Било би штета да не буде тако.Брзо и ефикасно.

WWOOF Srbija:
Računajte na nas i našu podršku!

Zoran Petrov:
Hvala unapred!

Možda je to prilika da se predstavite?

Pozdrav

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju