Autor Tema: Trodelni seminar o socijalnim odnosima i individualnom življenju  (Pročitano 102 puta)

Van mreže Zoran Petrov

  • Administrator
  • *****
  • Joined: Jul 2009
  • Lokacija: Vršac
  • Korisničko ime: admin
  • Poruke: 2336
  • Age: 59
  • Lokacija: Vršac
  • Karma: +29/-5
  • 062 622 721
Trodelni seminar o socijalnim odnosima i individualnom življenju
« poslato: Mart 15, 2011, 08:08:37 posle podne »
 
Savremeni način života se kreće između prekomernosti i nedovoljnosti u pogledu zadovoljstava, materijalnih dobara, osećajnosti i tehničkih mogućnosti... Ljudski stavovi teže krajnostima, a odnosi među ljudima često su granični i netolerantni... Da li je moguće da se u doživljaju čovečnosti pronađe mera stvarnosti? I kako možemo zaista da živimo zajedno, a da se međusobno ne isključujemo?
 
 
ČOVEK KAO MERA SVIH STVARI
 
Uvod u socijalnu umetnost
Trodelni seminar o socijalnim odnosima i individualnom življenju
-II DEO-
od 18. do 20. marta 2011. god.
 
Odnosi među ljudima često se baziraju na zajedničkim interesima (ekonomskim, emotivnim, poslovnim), ali svaki čovek ima potrebu da razvija i bezuslovne odnose sa ljudima, odnose koji prevazilaze ličnu korist i traju bez obzira na spoljašnje okolnosti. Ovi odnosi mogu se shvatiti kao materijal za umetničko oblikovanje. Tako se oblikuje stvarnost prema meri koju joj daju ljudi. I mnogo toga postaje moguće kada stvarnost ne posmatramo više kao nešto dato i
ograničavajuće, već kao nešto što tek nastaje između nas i od nas zavisi.  
 
Seminar „Čovek kao mera svih stvari“ nudi uvid u kompleksnu sliku o čoveku koja omogućava razumevanje i snalaženje u životnim krizama i teškoćama sa kojima se svako susreće. Bavi se zakonima ljudskog postojanja čije poznavanje daje smisao svakoj ljudskoj sudbini. Čovek se vidi kao stvaralac smisla sopstvenog postojanja. Da li je dovoljno da čovek bude stručan u jednoj oblasti ili postoje i neka znanja i neke veštine koje osposobljavaju čoveka da bude
kompetentan kao čovek, kao individua među drugim individuama?  
 
Način na koji razumevamo životne sudbine, zadatke i smisao prepreka sa kojima se susrećemo uveliko određuje kvalitet odnosa koji imamo sa drugim ljudima i kvalitet sopstvenog života. Iskustvo u radu unutar umetničkih oblasti može nam ukazati na koji način, ako i nismo umetnici po profesiji, možemo biti umetnici u životu.  
 
Seminar obuhvata rad u okviru sledećih oblasti:
 Opšta nauka o čoveku
Čovek kao tvorac sopstvene sudbine
Socijalni izazovi sadašnjice
Euritmija
 
Seminar će se održati u Beogradu i sastoji se iz tri dela: u oktobru 2010. godine je održan I deo, II deo će biti održan u martu 2011. i III deo planiramo za maj 2011. godine. Svaka sesija traje tri dana (petak, subota, nedelja) i podrazumeva rad sa stručnjacima iz navedenih oblasti. Smisao ovog rada jeste da se stvori forum ljudi sa zajedničkim interesovanjima koji će moći da razmene iskustva i znanja i na taj način pripreme zajedničko delanje u okviru socijalne stvarnosti.  

Voditelji drugog dela seminara:
 
Dr. med. Olaf Koob, studije medicine, iskustvo školskog doktora u Frajburgu, iskustvo opšte medicinske prakse u Berlinu i Štutgartu. Predavačka i seminarska delatnost u Nemačkoj i inostranstvu, dugogodišnji saradnik na istraživačkom projektu o zavisnosti od droge i njenim socijalnim uzrocima, savetnik za pitanja zavisnosti od droga, autor knjiga: „Zdravlje, bolest, izlečenje“, „Kad bi organi mogli da govore“, „Povređena ćud“, „Obilje noći“, „Ja i njegov dvojnik – Psihologija senke“, „Bolesna koža – Ogledalo duše, granica svetova“ i dr.  
 
Nataša Kraus, euritmista. Studije valdorfske pedagogije u Švajcarskoj, studije euritmije u Berlinu, slobodna umetnička delatnost u zemljama Evrope, docent na Akademiji za socijalnu umetnost Tabor u Pragu, predavač na seminaru za zdravstvenu pedagogiju u Jekatarinburgu.  
 
Thomas Kraus, socijalni pedagog, dugogodišnje iskustvo u vođenju institucije u Berlinu i u radu sa osobama sa smetnjama u razvoju, osnivač međunarodne inicijative Živeti u susretu (kongresi za osobe sa smetnjama u razvoju).
 
Drugi deo seminara „Čovek kao mera svih stvari“ će se održati od 18. do 20. marta
2011. godine prema sledećem rasporedu:
 
18. mart, petak
 17.00 – Otvaranje drugog dela seminara
                                     Thomas Kraus, socijalni pedagog, Nemačka
                                      Nataša Kraus, euritmistkinja, Češka  
 
18.00 – Javno predavanje:  
              Dr med Olaf Koob, Berlin - ’’Telo kao instrument duše’’  
              (Zdravlje i bolest sa opšteg medicinskog gledišta)
 
(Opština Stari grad, Makedonska 42)
 
19. mart, subota
09.00 – 19.00 Predavanja i radionice
(UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a)
20.00 – Druženje
  
20. mart, nedelja
09.00 – 13.00 Predavanja i radionice
 
Kotizacija za drugi deo seminara (uključujući ručak i posluženje): 2000,00 din.  
 
Za učešće u seminaru možete se prijaviti do 18. marta pozivom na broj telefona 011/2629787 ili 063/1033525, kao i elektronskim putem na adresu: hendistarigrad@hotmail.com. Kontakt osoba: Bojana Mišković.  
Organizator seminara je Udruženje ’’Živimo zajedno’’ iz Beograda.  

VAŽNO!!!
Postavljanje fotografija na našem forumu - http://www.biodinamika.org/forum/index.php?topic=925.0