General Category > Vesti

U Slavoniji u samo mjesec dana zatvoreno 70 farmi

(1/1)

Mladen Lazić:
z Đakova je u srijedu krenuo vapaj za spas mljekarskog sektora, uz poražavajuće brojke, usporedbe, ali i poruke vladajućima te upozorenja o posljedicama.
- Nakon posljednjeg smanjenja cijene mlijeka za 23 lipe, za 10 posto, a bilo je to u drugoj polovici veljače, na prisilnom klanju završilo je 3500 mliječnih krava. Na razini godine to je 50.000 grla, i do 40 posto ukupne proizvodnje. Samo u Slavoniji u posljednjih mjesec dana ugašeno je 70 farmi. To je i gubitak za proračun i za radna mjesta. Komu treba ovakav scenarij, ova neodrživost stanja u mljekarstvu i da narod njegovim slomom završi na ulici - sipao je nezadovoljstvo stanjem u mljekarstvu Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina (SUHUH) na konferenciji za novinare u Đakovu. Organizirala ju je Udruga OPGH Život zajedno sa SUHUH-om, Središnjim savezom hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda te proizvođačkim organizacijama mljekara UPOCentar Simentalac i Drava-Sava, a zatražen je hitan sastanak s premijerom te ministrima poljoprivrede, financija i gospodarstva jer se traži hitno rješenje za mliječni sektor.
Rasprodati stoku i otići ili se - pobuniti
U Đakovo su stigli i mljekari iz požeškog, karlovačkog i drugih krajeva, ne štedeći prozivke na račun “Timovog tima”, da se napokon nađe spas i “s lijepih riječi prijeđe na djela”. Otkupljivači stalno režu cijene, domaću proizvodnju ubija uvoz (trajnog) mlijeka, čime druge zemlje EU čiste svoja skladišta od njega, a ono na naše trgovačke police stiže s damping-cijenama koje su sada i ispod tri kune po litri.
- Naše farme obilaze ljudi iz Libanona, kupuju čak i steone junice i odvoze na klanje. Očekivali smo od ove, kako su ju najavili, stručne Vlade, razumijevanje, dijalog, naš program za poljoprivredu dobio je zeleno svjetlo svih, no pomaka, rješenja, poziva na dijalog nema - kaže predsjednik Života Antun Laslo pa za preostale opcije nudi - ili rasprodati stoku i napustiti Slavoniju ili uzeti stvari u svoje ruke i posegnuti za radikalnim mjerama. Političare – od Pantovčaka do Sabora, pozvao je da prestanu zamarati javnost partizanima i ustašama, da služe narodu.
Konkretni zahtjevi
- Vlada i Ministarstvo poljoprivrede trebaju nas prihvatiti kao partnere. Ponudili smo im rješenja, a i naš program prihvaćen je i od desne i lijeve koalicije, i Mosta - podsjeća voditelj PO UPO Centra Simentalac i tajnik “Života” Miroslav Kovač. Dodao je kako Život i ostali sudionici konferencije od Vlade traže da se žurno isplate izravne potpore proizvođačima mlijeka - odmah nakon prihvaćanja državnog proračuna, da se žurno isplate pomoći mliječnom sektoru odobrene u EU i povećana sredstva iz proračuna, te da se donese žurna odluka o prepuštanju PDV-a u cijeni mlijeka njegovim proizvođačima. Traži se i žurna te jasna provedba ugovornih odnosa na tržištu mlijeka propisana od Ministarstva poljoprivrede na osnovi obveza prema EU Uredbi.
– Tražimo i pokretanje inspekcijskog nadzora u kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda na policama, uvođenje pravila o deklariranju tih proizvoda, revidiranje Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka od 2000. godine, donošenje Pravilnika o mlijeku i mliječnim proizvodima ukinutog 2013. te izradu Kodeksa dobre trgovačke prakse - navodi Kovač. Zatraženo je i poništenje natječaja o korištenju sredstava iz fondova EU za ruralni razvoj, mjera 4.1.1., raspisan u veljači i zaključen u travnju 2015. godine. Udruga Život i ostali sudionici iznijeli su i stav kako su protiv povratka obveznog članstva Poljoprivrednoj komori jer su poljoprivrednici ionako već opterećeni brojnim davanjima.
Suzana ŽUPAN


LITRA MLIJEKA 2,63, A LITRA I POL OBIČNE VODE 5,49 KUNA
Na nelogičnosti i podcjenjivanje rada proizvođača mlijeka Antun Laslo upozorio je malim performansom s artiklima na stolu. “Litra svježeg mlijeka ekstrakvalitete stoji 2,63, a litra i pol obične flaširane vode dvostruko – 5,49 kune. A za tu litru mlijeka potrebna je staja, stoka, mužnja, 24 sata rada 365 dana u godini, njiva. Cijena ovom mlijeku je 2,63, a ispod 3,20 kune ona se ne može proizvesti. Kako da se proizvodi u takvim uvjetima? Pozivam potpredsjednika Vlade Petrova, jer on je psihijatar, da nas pregleda, pričinjavaju li se nama bijeli miševi, jesmo li normalni. Neka nas potom pošalju k prvom potpredsjedniku Vlade Karamarku da on vidi jesmo li protiv ove države kada upozoravamo na neodrživost stanja u mljekarskom sektoru i nerazmjer cijena litre mlijeka i boce obične vode”, ogorčen je Laslo.

http://www.glas-slavonije.hr/295649/1/U-Slavoniji-u-samo-mjesec-dana-zatvoreno-70-farmi

Mladen Lazić:
Stanje u poljoprivredi toliko je katastrofalno da je 600 poljoprivrednika u Francuskoj izvršilo samoubojstvo'

Hrvatska zastupnica Marijana Petir povjerenika je izvijestila da je u godinu dana u Hrvatskoj 2.000 proizvođača mlijeka prestalo poslovati, a većina ih još uvijek ima kredite.

Žustra rasprava članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta i povjerenika za poljoprivredu Phila Hogana održana kasno sinoć o trenutačnoj situaciji na poljoprivrednim tržištima nakratko je utihnula nakon što je zastupnik iz Francuske iznio informaciju da je stanje u poljoprivredi toliko katastrofalno da je 600 poljoprivrednika u Francuskoj izvršilo samoubojstvo.

Zastupnici su se u raspravi složili da je u društvu nešto trulo ako su oni koji proizvode hranu toliko očajni da si oduzimaju život te su tražili od povjerenika Hogana konkretne mjere napominjući da nije prihvatljivo tražiti od poljoprivrednika da rade i da ne zarađuju. Najviše pitanja povjereniku odnosilo se na sektor mlijeka koji u posljednje vrijeme bilježi velike neravnoteže uzrokovane ruskim embargom, ukidanjem mliječnih kvota, ali i nepoštenom trgovačkom praksom.


Hrvatska zastupnica Marijana Petir povjerenika je izvijestila da je u godinu dana u Hrvatskoj 2.000 proizvođača mlijeka prestalo poslovati, a većina ih još uvijek ima kredite. Dodatni problem hrvatskim proizvođačima mlijeka je i smanjenje cijene mlijeka za 20 lipa čime se prosječna cijena mlijeka spustila prema riječima proizvođača s 25 na 22 eurocenta što ne može pokriti niti osnovne troškove proizvodnje, dok se o zaradi ovdje ne može niti govoriti. Velike količine uvoznog mlijeka rezultirale su izuzetno niskim maloprodajnim cijenama u Hrvatskoj. Dok je proizvodnja mlijeka u EU porasla za 2%, ona je u Hrvatskoj pala u proteklih godinu dana za 5%. Tri milijarde litara novog mlijeka nakon ruskog embarga svoj je prostor našlo na najmanje zaštićenim tržištima među koje spada i hrvatsko.

Zastupnica Petir pitala je povjerenika Hogana što može učiniti nacionalna Vlada da zaštiti hrvatske proizvođače mlijeka i pomogne im, a što EU, te hoće li podržati donošenje EU zakonske regulative kojom bi se spriječila nepoštena trgovačka praksa. Povjerenik Hogan u svom je odgovoru istaknuo da je pojednostavio procedure izmjene Programa ruralnog razvoja tako da države članice mogu  prebaciti novac iz jedne mjere u drugu u roku od 6 tjedana što će im omogućiti da pomognu sektore koji su u problemu. No, kako je istaknuo, od 19 mjera, u prosjeku se u državama članicama koristi samo 7-8 mjera. Poznato je da se zastupnica Petir u više navrata zalagala da se mjera koja uključuje dobrobit životinja počne primjenjivati odmah po usvajanju programa, a ne tek 2017. godine, no za to nije bilo sluha. Upravo bi ta mjera bila ruka pomoći proizvođačima mlijeka.

Hogan je dodao da samo 10 od 28 država članica ima mjere za ciljanu pomoć, u koje spada i iznos od  420 milijuna EUR-a koji je EU stavila na raspolaganje državama članicama u listopadu prošle godine, no niti ta sredstva nisu došla do poljoprivrednika. Podsjetimo, Hrvatskoj je pripalo 1.8 milijuna EUR-a na što je još nacionalna Vlada mogla dodati 100%-tni iznos, tj. dodatnih 1.8. milijuna EUR-a, no hrvatski proizvođači do danas nisu dobili taj novac, a rok za njegovu raspodjelu je kraj lipnja. Nabrajajući mjere koje je uveo u svom mandatu kao pomoć stabilizaciji tržišta, Hogan je dodao da su ga rasprave zastupnika potaknule da predloži dodatne mjere za sljedeću sjednicu jer je neprihvatljivo da se smanjuje udio novca koji dobivaju poljoprivrednici u okviru cijene poljoprivrednog proizvoda. Dodao je da će o problemu rješavanja nepoštene trgovačke prakse razgovarati s povjerenicom Bienkowskom podržavajući stav zastupnika da je potrebna europska zakonodavna regulativa.

http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/stanje-u-poljoprivredi-toliko-je-katastrofalno-da-je-600-poljoprivrednika-u-francuskoj-izvrsilo-samoubojstvo-309915

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju