General Category > Моје драго имање!

Moje imanje - Srezojevci

(1/2) > >>

Aleksandar Tomić:
Na obroncima Suvobora i Jeljena raširilo se selo Srezojevci, a u zaseoku Krsmanovići ili Belo Groblje (staro groblje sa belim spomenicima iz Rimskog ili mozda čak i starijeg doba), na brdu Galič, našao sam jesenas i ja jedno imanje za sebe. Ono još uvek nije nešto posebno lepo, očekuje me dosta posla prvo oko renoviranja kuće pa onda i oko ostatka imaja, ali biće lepo ako Bog da, pa evo da podelim sa vama par sličica da vidite kako to izgleda...


Kad se dolazi iz pravca Čačka, sa leve strane puta prvo se nailazi na ovaj duži pomoćni objekat gde su radne prostorije, dve garaže i letnja kuhinja pod jednim krovom, zatim kuća, pa iza kuće štala i senik...
Evo i kućice...


Zatim u nastavku iza kuće su objekti za stoku: drveni senik, kačara i štala...


Stari šljivik...
Pogled iz starog ka novom šljiviku...
Oranica sa šumom u donjoj zoni imanja...


Livada...


Kako vam se čini?  :)

Zoran Petrov:
Pa predivno je! Prava stvar - jos ako budes mogao da kupis zemlje uz tvoje imanje...

Aleksandar Tomić:
Hvala gospodine Petrov na lepim rečima!

A da vidite kako izgledaju međe imanja i trenutni raspored zona na njemu (šuma, njive, livada...) postaviću i ovu sliku zahvaljujući Google Earth-u i drugim programima za obrađivanje slika  :) ...

Imanje je iz jednog komada, površine 3,5 Ha.
Što se tiče kupovine zemlje uz samo imanje, bojim se da se to baš neće desiti. Čeka me dosta posla oko renoviranja kuće (a i ostali objekti su dotrajali mada mogu da služe još neku godinu kako tako...) pa će biti i troškova dosta. Na severnoj strani se graničim sa jednim domaćinstvom površine 2ha koje je uglavnom pod starim voćem i ono će uskoro biti na prodaju, ali pošto su objekti u mnogo boljem stanju nego moji (tu su do pre dva meseca ljudi živeli pa se i održavalo) cena verovatno neće biti niska, a ja toliko novčanih sredstava jednostavno nemam. Sa južne strane je opet jedan malinjak od 60-70 ari, čovek koji ga obrađuje je u punoj snazi i sigurno ga neće prodavati u skorije vreme. Sa zapadne strane je šuma, a prekoputa sa istočne su druga domaćinstva. Uzevši sve ovo u obzir možete zaključiti da se površina mog imanja sigurno neće uvećavati u narednih 5-10 godina, a možda i duže.

E, baš u tom zaključku stoji i jedna od mojih nedoumica...

Dakle dragi članovi foruma, trenutnu raspodelu površina na imanju možete videti na slici iznad i taj raspored je podložan promenama naravno, a od svih vas tražim savet kako bi najbolje bilo napraviti neku novu preraspodelu površina u biodinamičkom konceptu poljoprivrede i koje i koliko životinja smestiti na njega a da samo imanje ne bude da kažem ''preopterećeno'' i da pri tom jedna četvoročlana porodica ne oskudeva u osnovnim životnim namirnicama (hleb, mleko, meso, povrće...). Inače sve životinje koje bih držao na imanju bile bi naše stare autohtone rase, to mi je želja jer smatram da smo ih podcenili i da mnogo više vrede od savremenih rasa i hibrida.


Eto, iznesoh neke moje probleme za mozganje pred vas. Svaki savet je dobrodošao i ja ih sa nestrpljenjem čekam.
Svima se unapred zahvaljujem!Zoran Petrov:
Na prvi pogled sve izgleda lepo ususkano - sa otvorenim pristupom ka jugu. Sa zapadne strane je suma koja blokira sunce u smiraj dana leti a zimi tokom duzeg dela dana. To treba uzeti u obzir kod izbora kultura za njivu.

S druge strane šuma može da bude divno mesto za smeštaj sitnih životinja - za vašu porodicu i zemlju koju obrađujete dovoljna je jedna krava. Živina bi sretno čeprkala po šumi po celi bogovetni dan. Kokoške i ćurke obožavaju da spavaju u krošnjama drveća pa bi im to možda trebalo i omogućiti. Ali kako je živinarnik i svinjac pored voćnjaka možeš ih pustiti i u voćnjak da uživaju. To će biti verni saveznici protiv raznik štetočina.

Jako je bitno da na tvojoj njivi razdeliš parcele zbog plodoreda trogodišnjeg ili petogodišnjeg. U svakom slučaju moraćeš barem u zakup da uzmeš nešto zemlje ako već ne možeš da je kupiš. Razmisli da li ti se više isplati da kupiš imanje pored tvoga nego da renoviraš postojeće. Imao bi onda i višak smeštajnog prostora koji bi polako mogao da se pretvara u malu oazu za seoski turizam i omogućilo da svoje proizvode ponudiš gostima na imanju.

Razmisli i o pravljenju digestora za proizvodnju bioplina koji može da ti uštedi dosta novca kao zamena za struju (recimo i za sušenje voća).

Nikola Tasić:


Ovo parče ti prilično loše izgleda, ne znam šta je u pitanju ali rekao bih da je stalno napasanje dovelo do toga da ima malo trave a puno korova. Kao i plodored u njivi tako i na pašnjaku treba imati manje parcele koje se intenzivno napasaju a posle toga imaju duži period odmora. Pogledaj malo sistem Joel Salatina. Šuma i šljivik su idealni sa svinje ali opet treba obezbediti 'plodored', rovarenje svinja će da potakne rast biljka koje su autohtone i prilagodjene baš tom mestu.
Na Bingu ima i boljih mapa i snimaka iz aviona
http://www.bing.com/maps/?v=2&sty=b&lvl=7&cp=44.2089~20.8944&where1=44.2089%20N%2C%2020.8944%20E#Y3A9NDQuNDU2NzEzfjIwLjMxOTEzNSZsdmw9MTEmc3R5PWImcT1zcmV6b2pldmNp

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju