General Category > Stočarstvo

Ishrana u stočarstvu

(1/2) > >>

Zoran Petrov:
Pre nekih godinu dana nazvala me jedna gospođa iz Ministarstva za poljoprivredu sa upitom kako da jedan proizvođač jaja organski hrani svoje koke (par dana ranije rekoše mi da je na RTS-u bio prilog o prvom proizvođaču jaja u Srbiji) - onako u brzini rekoh kukuruz, pšenica, ovas, ječam, itd. pretpostavljajući da njegove koke nemaju pristupa pašnjaku pa zato i šita šta treba da jedu.

Jedan o prvih problema sa kojim sam se suočio na imanju jeste nedostatak drveća pa su moje koke nešto malo bolju ishranu imale od gore navedenih jer su ipak imale par ari pašnjaka. Zbog toga sam prvo posadio Goji žbun koji se tokom godinu i po dana lepo razvio a zatim i 3 drveta duda. Sa dudom je bilo povuci potegni - iz dva puta primilo se 3 drveta. Ove godine prve dudinje obradovale su i moje koke i mene. Da, treba reći da dud jako privlači gusenice pa su se pojavile neke gadne gusenice (kasnije o njima) koje su oblikovale prozračne svilene lopte u kojima su na miru grickale dudovo lišće. Dosta lako uspeo sam da ih skinem i da ih bacim morkama, ćurkama i živinama na njihovo zadovoljostvo.

Zato bih želeo da napišem par reči o ovom divnom drvetu koje je neopravdano zapostavljeno kod nas.Dud je lako razmnožavati. Evo kako je naš Nenad Sinadinović posavetovao na svetbiljaka.com "Odseci na prolece [koliko oces] prutova [reznica] bilo koje velicine i skupi u snop[vise njih] . U taj snopic stavi nekoliko istih takvih prutova obicne ,,vrbe,, ,pa sve to vezi kanapom i zarovi do pola u vlaznu rastresitu zemlju. Preko leta zalivaj cesce. Neznam kako i zbog cega ,da li zbog same vrbe ili neceg drugog skoro sve se ozili i na jesen moze da se sadi posto preko leta olista i pusti po neku granu."

Naravno i svinje vole dudinje, krave lišće a kako dud brzo raste dobar je za sađenje da se stablo iskoristi kao stubovi za ogradu. Dud nije toliko osetljiv na mrazeve a ako ga mraz i ošteti jako se lako i brzo oporavlja. Sezona za plodove (i do dva meseca) je duža kod duda nego kod drugih voćaka a sam plod raste kako u senkovitim tako i osunčanim delovima stabla.

Negde sam pročitao da drvo duda staro 10 godina može tokom sezone sa dudinjama da prehrani svinju starosti 4-6 meseci!

Trenutno su u Evropi sušene dudinje veliki hit kao "super hrana".


Jovan Velimirov:
Vrbovo pruce se stavlja zato sto mlade grancice zalosne vrbe sadrze najvise hormona rasta, i mislim da se od njih i dobija industriski hormoni.
Mozete naci na netu kako se u kucnoj varijanti dobija hormoni rasta od vrbovog pruca.

Ove godine su dudici bili neverovatno slatki, pa smo ih jeli kao nikad, a veoma su dobri u ishrani.

Zoran Petrov:

--- Citat: Jovan Velimirov  Decembar 28, 2013, 09:08:24 pre podne ---Vrbovo pruce se stavlja zato sto mlade grancice zalosne vrbe sadrze najvise hormona rasta, i mislim da se od njih i dobija industriski hormoni.
Mozete naci na netu kako se u kucnoj varijanti dobija hormoni rasta od vrbovog pruca.

Ove godine su dudici bili neverovatno slatki, pa smo ih jeli kao nikad, a veoma su dobri u ishrani.

--- Kraj citata ---

Da li možeš to da postaviš u rubrici Sam svoj majstor?

Jovan Velimirov:
Vec ima ova tema pod nazivom Vrbov sok  :)

http://www.biodinamika.org/forum/index.php?topic=1172.msg5675#msg5675

Mozda bi trebalo da se promeni naziv teme da bi bilo jasnije o cemu se radi.

Mita Filipov:
У пролеће кад листови врбе буду у фази "мишијих ушију" насецкати врбових младица и одмах их потопити у кишницу или бунарску воду температуре тела.Нека преноћи,па у ту воду потопити резнице на пар сати и "убости" у влажни песак
 јединицу.Влажити повремено док се резнице не ожиле па пикитати у саксије или слично па кад се лепо приме све са том земљом их пресадити на стално место.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju