General Category > Lekovito bilje

Jagorčevina leči bronhitis i astmu

(1/1)

Goran Radovic:
Z. O. J. | 07. decembar 2013. 20:29 | Komentara: 0
Upotreba sirupa dobijenog iz korena jagorčevine je najdelotvornija. Preparati jagorčevine preporučuju se i u terapiji astme, jer poboljšavaju prohodnost disajnih puteva
 Jagorčevina

KOD hroničnog bronhitisa gde je iskašljavanje otežano, preparati jagorčevine su lek izbora. Upotreba sirupa dobijenog iz korena biljke je najdelotvornija. Lekoviti sastojci jagorčevine prvo iritiraju želudačnu sluzokožu, odakle nadražaj, preko gastro-bronhijalnog refleksa, deluje na sluzokožu bronhija i dolazi do hipersekrecije koja omogućava lakše iskašljavanje. Osim toga, povećava se i aktivnost epitela sluzokože grla.

Zbog mehanizma delovanja, preparati jagorčevine preporučuju se i u terapiji astme, jer poboljšavaju prohodnost disajnih puteva. Osim sirupa, obolelima od astme i hroničnog bronhitisa preporučuje se i čajni napitak od šipurka i koprive, koji se pije svakodnevno umesto vode! Pravi se tako što se tri kašike zdrobljenog šipurka i pola šake lista koprive preliju litrom ključale vode i poklopljeni kuvaju na tihoj vatri pet minuta.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju