General Category > Моје драго имање!

Moje imanje u Crnoj travi

(1/2) > >>

Miodrag Stankovic:
Mali izvestaj - moram reci i da vidim sta sam radio ove godine i ja ...

Pocetak oko 5-6 aprila 1000 mnv, nista jos nije izlistalo samo ostala orezana malina od prosle godine

Kucicu je pravio moj otac, nema struje, od naboja ali ovde se to radi drugacije nego u Vojvodini videce se kasnije kako. Malo kopanja za mali plastenik za rasad uz pomoc najboljeg covekovog prijatelja


Voda se dovodi od izvora na oko 500 m od kuce kroz gustu sumu - to je iskopano jos pre oko 100 god i sve do 30 m od kuce ne vidi se ni kraj ni pocetak ali ima savrsen pad. To je za pranje i zalivanje

a ovo je pocetak ciscenja jer tri godine nije otvarana vada (tako se to ovde zove) medjutim tesko je tekla sva je pretvorena u najbolju zemlju za cvece od tri godine truljenja lisca i ostalog

pa tako jedno dva meseca...
Gradja koja mi je trebala se sekla motornom testerom i ovim zanimljivim dodatkom - jedan ide i na testeru

a ovo je izvor ispod bukve sa koga se uzima voda za pice

Verni pomagac je uskoro otkazao pomoc

Maline nisu jos krenule, luk je od prosle godine a dzanarika prva cveta

Voda nikako da potece pa sam probao sa celuloidnim cevima ali slaba vajda

a onda je pala kisa jedan dan i voda sutra krenula - vec uvece je bila stala 300 m od kuce

U medjuvremenu pravio terase i sadio grasak

rasciscavao zemljiste od prastarih stabala koja uz put i ne radjaju

pa poceo da prepravljam kucu - izbio prozor

pa vrata

i poceo da dodajem jos malo predsoblja

dok je grasak rastao

a rasad paprike pokusavao

Onda su stigle negde 21 juna pcele - one su bile osnov za moju odliku da se bavim ovim

Ceo dan mi je trebao da ih doteram - uzeo kod kolege u Zajecaru oko 10-11 uvece i 10 kom spakovao u mog 36 god starog Taunusa pa preko Tresibabe, Svrljiga i Nisa na Cemernik - stigao u pola cetri ujutro taman u svitanje, postavio pa krenuo da ravnam malo teren za bazen jer sam uz odredjene donacije kupio creva i doveo vodu do kuce...

Grasak odlicno uspeva, crni luk takodje, beli nikako, sargarepa dobro ali zato najveci zez je paradajz za koji je utroseno i najvise vremena - terase, potpora svasta nesto

Za svo to vreme pcele grade sace bez satnih osnova same lepo ide ako nekog zanima mogu reci sta bi redio drugacije i sve oko toga...


Lagano nastavljam da malo i dogradjujem - ovo je ovde klasican nacin na koji su radjene kuce - temelj kamen, rostilj od greda, sa obe strane iskuju se letve (ovde ih zovu baskije) i zatim se izmedju gura blato sa slamom - visak koji prodje izmedju letvi se koristi odmah kao malter. Kuce ako se zivi u njima i imaju dobar krov i temelj mogu da traju i vise od 150 godina - toliko su stare pojedine kuce a ako se kojim slucajem ne odrzavaju ili napuste propadaju za otprilike 10-15 god...
Paradajz posle pocetnog stagniranja cveta

Ovo gore je zuta kruska

a ovo San marzano (iznenadio me kako je uspeo) pcele dolaze do donje letvice okvira

a verni pomagac posto vise ne moze da stane u kola koja su stalno puna ostaje u Bg
.

E onda, kao sto kazu u filmu Park iz doba jure 2 - sve pocinje sa smehom i veseljem a zavrsava se vristanjem i bezanjem - pocinje drugi deo sage koji zamalo donosi propast:

Kvar na kolima oko 15 jula me potpuno blokira (prvi majstor Vlasotince 60 km ili Predejane 20 km) ali meni treba 5 dana da utvrdim sta je pa da stigne deo 3 dana pa odmah povratak za BG a 15 jula je pocela berba borovnica - od toga ne bi nista...

- posle dolaska oko 1 avgusta u Bg na par dana neka bolestina - a posto verujem Miji Aleksicu iz Maratonaca da je smrt prelazna bolest i ne idem kod doktora sedim kuci nedelju dana sa 39 pa jos nedelju dana sa 38 samo uvece pa jos nedelju dana ko prebijen i onda se jos 3-4 dana pakujem pa ponovo odlazak (svi kazu da sam prelezao virus zapadnog nila koji udara na mozak) ali sad sa drugim kolima...

Mesec dana nezalivanja daje rezultat - paradajz skoro crko, maline ostale na metar iako su rodile strava (Polana) ali je pola roda propalo, pcele najbolje prosle ali malo stagnirale (susa u avgustu od 15 - tog osusila livadu) tikvice osusile, dobro napredovala muskatna tikva, sargarepa otisla u sirinu - debela po 3 cm a dugacka 4 cm luk se osusio ali ga je bilo...

Maline poceo da berem ali prevoz za Bg ih unisti - spljeskaju se i dobre su zali nisu za prodaju, probao da ih pakujem u manje pakovanje ali ih ubije 20 km makadama tako da sam na kraju kuvao slatko a onda na kraju samo jedan dan mraz - 5 C i kraj - paradajz, maline boranija koja samo sto nije sazrela (ustvari pasulj pritkas) a u podne + 15 C i to je to...

E onda sedenje sa prstom na celu: 300 km od Beograda nije malo, pogresan izbor kultura i prioriteta i u sustini sledeci zakljucak: maline cu da likvidiram iako su odlicne cak sta vise iznenadjujuce dobre ali treba bukvalno biti non stop tu, svaki dan zalivanje i branje (opet - polana je u pitanju), povrce takodje sem krompira (koga sam posadio iz nekog neobjasnjivog razloga najmanje) kao i crni i beli luk, grasak - cudo jedno kako uspeva gde god ga bacis i pasulj. Malcirano moze da se lepo odrzi ali grasak mora na primer obavezno da ima potporu.

Pcele su se dobro pokazale i sledece godine to odmah dizem na 40-tak kosnica i ulazim u proces sertifikacije i voce - to su mi za sledecu godinu dva glavna zadatka - sve ostalo je potpuno nebitno jer se ni ne moze vise narocito dok si sam - samo kuvanje, drva, pranje i peglanje da se tako izrazim oduzmu dve trecine dana a i moj plan je ipak bio preglomazan.

Sad me ceka po jedan odlazak mesecno zbog pcela prvi je u novembru zbog tretmana oksalnom kiselinom a na prolece rad oko njih i zasad kruske i sljive za pocetak - morao sam da prihvatim savet jednog dede - kaze odes vidi sta ljudima uspeva pa to radi inace lose ces da prodjes...

Toliko za sad pozdrav Miodrag

Zoran Petrov:
Miodraže svaka čast na trudu pa i rezultatima!

Ne zameri - da li je moguce da tvoje slike prebacis na http://imageshack.us - ovako postavljanje slika ne može na našem forumu - http://www.biodinamika.org/forum/index.php?topic=925.0.

Šteta da barem nisi pozvao da se dođe na mobu kod tebe? Možda bi neko mogao da odvoji malo vremena?

Stankovic Stefan:
POSTOVANJE , SVAKA CAST ! 

Ovo je ono o cemu smo se raspravljali ranije , kada sam pricao da nam je potrebno iskustvo i rad !!! Svima nama na forumu i van njega.A ne samo zelja za radom.

P.S. Ovako nesto zasluzuje posebnu rubriku ne svastaru , imao bih i ja da dodam dosta slika o adaptaciji starog gazdinstva,pa ce nekome to verovatno i pomoci !

Svaka cast svima koji se trude ! Srecno !

Miodrag Stankovic:
Za pocetak jos par slika:

Pcele u jednoj kosnici nisu bile zadovoljne maticom i izvrsile su tihu smenu - video pri jednom otvaranju kosnice... To ne mora da znaci da je prethodna bila losa ali stres prilikom prenosa cesto otvaranje preterano dimljenje i oduzimanje legla ... Svasta sam im radio i ko zna...

Malo paradajza

Medjutim prevelika razlika temperature dnevne-nocne i jednomesecni prekid zalivanja nisu mu dali da sazri - taman kad ga je bilo malo obrao ga mraz. Zato sledece godine desetak strukova pod plastiku ako budem imao vremena i to je to.

Malina, oktobar mesec


Medjutim sad kad odem sledi ono sto je obavezno - secenje do zemlje i onda cu prodati sadnice - ipak mora da se zaliva kad je leto svaki bogovetni dan a zatim da se beru zreli plodovi isto ... nije problem ako si stalno prisutan ali ovako...

i Jedna otrovusa precnika 20 cm...


Covek mora u ovakvim stvarima realno da sagleda stanje i mogucnosti - prirodne i sopstvene. Neostvarena nadanja dovode uglavnom do odustajanja ali to ovde nece biti bas slucaj - prilagodicu se onome sto sam naucio i delovati u skladu sa prirodom tamo jer je to jedini nacin da se uspe. Nije samo problem klima vec i mnogo toga drugo - nema svega sto uzimamo zdravo za gotovo - struje na dugmence, vode ocas posla, benzinske pumpe (najbliza u Crnoj Travi 10 km - radi od 8-2 subotom od 9-12 i moras se uklopiti) majstora za auto, hleb se mesi, u celoj opstini NE POSTOJI mesara npr...

Dragan Đorđević:
 Svaka čast prijatelju.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju