General Category > Lekovito bilje

Cestoslavica i Macina trava - lek za zene koje zele bebu

(1/1)

Goran Radovic:
U jedan litar prokljucale vode staviti jednu supenu kasiku cestoslavice i jednu supenu kasiku macine trave. Poklopiti i ostaviti pola sata da odstoji. Procediti i u casu dodati jedni kasicicu polenovog(cvetnog) praha. Zasladiti sa medom i piti tri puta pola sata pre jela. Terapija traje 2 sedmice. Najbolje je zapoceti odmah posle ciklusa. Na zdravlje i novi zivot...

Goran Radovic:
Mnogima je pomoglo ovo, mozda ce vama. Nazdravlje

Slobodan Buzadžija:
Samo da napomenem! Kad se čovjek odluči da isproba neki od preparata na bazi ljekovitog bilja (čajeve, tinkture, masti,...) koje treba sam da spremi prema recepturi navedenoj na internetu, u raznim časopisima i sl., treba biti oprezan. U tim receptima često su navedeni samo narodni nazivi određenih biljaka, bez latinskog naziva.
 
Veoma je čest slučaj da se u različitim krajevima ista biljka različito zove (svako selo ima neki svoj naziv). Ili što je još gore: za različite biljke, od kojih jedna može biti i otrovna u različitim krajevima se koristi isto ili slično ime. U nešto boljoj varijanti možete koristiti biljku koja ima neko drugo ili nema nikakvo dejstvo.

Npr. u knjizi Marije Treben "Zdravlje iz božije apoteke", srpski prevod, navodi se "mlečika" kao biljka koja ima ljekovito dejstvo u slučaju benigne hiperplazije prostate. Naveden je i latinski naziv biljke Epilobium parvifolium. U mom kraju mlječikama se nazivaju biljke iz roda Euphorbia koje sadrže toksičan mliječni sok i ne bi se ni u kom slučaju trebale koristiti za unutrašnju upotrebu. Međutim, bilo je slučajeva da su ljudi koji naravno nemaju pojma o latinskim nazivima biljaka kuvali i pili čaj upravo od ove biljke.

Zato oprezno! Ako je dat latinski naziv biljke obavezno konsultujte ozbiljnu botaničku ili farmakognostičku literaturu prije nego što se odlučite na upotrebu. Ako ništa, bar proguglajte latinski naziv i uporedite fotografije da budete sigurni da vi i autor recepta mislite na istu biljku.

Za čestoslavicu pretpostavljam da se vrlo vjerovatno radi o biljci Veronica officinalis, dok se naziv macina trava koristi za veći broj različitih biljaka. Ovdje pretpostavljam da je riječ o biljci latinskog naziva Nepeta cataria ili kako se u mom kraju kaže - kedijet. Ima i narodna izreka u stihu o njoj koja kaže:
"Da zna ženska glava
 šta je kedijet trava,
 svaka bi baštu gradila
 kedijet travu sadila."

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju