Autor Tema: Maslačak  (Pročitano 183 puta)

Van mreže Tanja Stanic

  • Биодинамичар
  • ***
  • Joined: Jan 2013
  • Lokacija: Beograd
  • Korisničko ime: tanja-s
  • Poruke: 238
  • Age: 54
  • Lokacija: Beograd
  • Karma: +7/-1
    • Imejl
Maslačak
« poslato: Februar 07, 2013, 08:31:20 posle podne »
Taraxacum officinale

Maslačak je jedna od naših dragih biljaka koje koristimo u pripremi BD preparata, ali osim toga on ima još mnogo osobenosti sa kojim ćemo se upoznati na ovim stranama foruma i podeliti svoja iskustva o njegovoj upotrebi.

Engleski naziv : dandelion
Nemački naziv : Löwenzahn

Njegova poznata imena na našim prostorima su : vetrokaz, mlečac, mislovka, popino guvno , gorko zelje, dečiji lančić, žutelj, žućanik, andraška, žuljanica, jovančak, mlečka, mlekača, mlečika, talijanska salata.
Rod porodice glavočike (Asteraceae, pre zvana Compositae). Ima 25 vrsta maslačaka, i obično se nalazi u krajevima s umerenom i hladnom klimom, raste na na svim travnatim livadama i padinamam, a ne raste samo na izrazito vlažnim mestima.



Prvi zapisi o korišćenju maslačka u mediciske svrhe potiču iz drevnog Egipta, ali maslačak kao lek prvi put ozbiljno spominje u zapisima arapskih lekara u desetom i jedanaestom veku.
Ostao je sačuvan i zapis engleskog hroničara, pisca i botaničara iz 17. veka Džona Evelina, o tome da se gorko lišće maslačka prodaje u biljnim apotekama oko Londona i da je dobro za čišćenje krvi. Drugi poznati engleski herbalista Džon Džerard, poredi malsačak sa cikorijom, jer obe biljke predstavljaju odličnu zamenu za kafu. Herbalista sa kraja 19. veka, Margaret Mode Griv (1858 – 1941) autor knjige Moderni herbalizam, u kojoj se bavila medicinskim kulinarskim, kozmetičkim i ekonomskim aspektima gajenja i korišćenja lekovitog bilja širom sveta, zapisala je da čaj maslačka ima milion pozitivnih dejstava.


Van mreže Tanja Stanic

  • Биодинамичар
  • ***
  • Joined: Jan 2013
  • Lokacija: Beograd
  • Korisničko ime: tanja-s
  • Poruke: 238
  • Age: 54
  • Lokacija: Beograd
  • Karma: +7/-1
    • Imejl
Odg: Maslačak
« Odgovor #1 poslato: Februar 07, 2013, 08:33:45 posle podne »
Mnogii današnji fitoterapeuti smatraju da ne postoji nijedna druga biljka toliko dobro poznata, lako prepoznatljiva, omražena,  iskorenjivana, a tako malo shvaćena. Ipak, iako ga mnogi i dalje prvenstveno smatraju korovom, sve više se veruje i u medicinskim krugovima da je njegov koren prava neistražena apoteka lekovitih supstanci.
U zvaničnoj farmakoligiji koristi se biljka dok cveta (od marta do maja) a u narodnoj medicini se upotrebljava i cvet.

Svi delovi maslačka su gorkog ukusa i imaju mnogo belog mlečnog soka, koji obilato curi kada se biljka ozledi. Mlečni sok je najgorčiji i u njemu ima najviše lekovitih sastojaka. Maslačak nije otrovan, ali treba izbegavati veće količine.



Koren maslačka, kao i sve druge gorke droge, povećava apetit i dobro deluje na varenje. U anglosaksonskim zemljama  maslačak je vrlo omiljen blag laksans protiv atonične dispepsije i diuretik. Daje se u obliku čaja ili ekstrakta. U mnogim zemljama maslačak je prva prolećna salata koja se koristi u ogromnim količinama, kao prva presna vitaminska hrana tako potrebna organizmu posle dugotrajne zimske suve i jednolične hrane.
Jedna od njegovih karakteristika je i ta da olakšava izlučivanje znoja  i uopsteno osvežava i jača organizam

Van mreže Tanja Stanic

  • Биодинамичар
  • ***
  • Joined: Jan 2013
  • Lokacija: Beograd
  • Korisničko ime: tanja-s
  • Poruke: 238
  • Age: 54
  • Lokacija: Beograd
  • Karma: +7/-1
    • Imejl
Odg: Maslačak
« Odgovor #2 poslato: Februar 07, 2013, 08:36:36 posle podne »
Lekoviti deo biljke: Maslačak od aktivnih lekovitih materija sadrži gorke materije, mnogo kalijuma u nadzemnom delu, smole, etericno ulje, 40% inulina u korenu.
Listovi sadrže 16 – 18 % vitamina C, gvozdja oko 3% ,dakle – više nego španać !.Mladi listovi u proleće ukusna su i zdrava osvežavajuća salata, a mogu se skuvati i kao varivo. Da se otkloni gorčina, mlade rozete valja ostaviti u vodi preko noci.
Maslačak je lekovito bilje koje pomaže izrazito kod oboljenja  žuči i jetre. Listovi maslačka se skupljajau pre nego što procveta, koren u proleće ili jesen, a stabljka u vreme cvetanja biljke.
Sveža stabljika maslačka ako se uzima više puta dnevno pomaže kod oboljenja jetre. Dijabetičari bi trebalo da pojedu barem pet do šest stabljika maslačka.Stabljike maslačka  se peru  zajedno sa cvetovima, a potom se cvetovi odvoje i potom stabljika žvaće.

U početku malo gorkog ukusa, hrskava i sočna jede se kao salata. Bolešljivi ljudi, koji su stalno potišteni i umorni trebali bi da sprovedu dvonedeljnu kuru sa svežim listovima maslačka.Biće iznenađeni izvanrednim dejstvom lekovitosti maslačka, stabljika maslačka pomaže i kod drugih tegoba,svrab kože, lišajevi i osipi, popravljaju sastav želudačnog soka a želudac čiste od raznih štetnih materija.Sveže stabljike maslačka mogu bezbolno da rastvore kamen u žuči, i  podstiču rad oba organa.Sem mineralnih materija u maslačku se nalaze važne lekovite i gradivne materije koje podstiču poremećaj metabolizma.

U ovom video možete videti nee od priprema maslačka

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CW0yFeKN1Pw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CW0yFeKN1Pw</a>

Koren maslačka  ako se svež ili osušen konzumira u vidu čaja , podstiče varenje, izaziva znojenje i deluje diuretički i osvežavajuće. Pošto od korena maslačka krv postaje tečnija smatra se odličnim sredstvom protiv guste krvi.Maslačak spada u lekovito bilje koje ne miruje ni u zimskim mesecima već tera izdanke i u hladnim godišnjim dobima. Žene čaj od maslačka mogu da koriste za negu tena i lica. Maslačak zbog svog dejstva pročišćavanja krvi uspešan je i kod lečenja gihta i reume, žutice i oboljenja slezine. Otok žlezda se povlači ako se sprovede kura sa svežim stabljilama maslačka.

Laboratorijska istraživanja pokazuju da u julu-avgustu, koren ove biljke sadrži povećanu količinu gorke materije (taraksacin),koja dostiže maksimum u novembru. U avgustu koren sadržioko 40% inulina, drugog osnovnog aktivnog sastojka. U prolećese ova supstanca može naći u količini od 1-2%, dok koren uistom periodu sadrži više holina i mlečnog soka. Sakupljeno korenje se ostavi 2-3 dana na suncu radi sušenja i sanacije oštećenih delova prouzrokovanih sečenjem lukovice i tankog korenja.Pri vađenju iz zemlje, treba posebno voditi računa da koren ostane ceo (ne skraćivati niti kidati žilice), jer u protivnom mlečni sok iscuri, što smanjuje terapijsku vrednost biljke.

Van mreže Tanja Stanic

  • Биодинамичар
  • ***
  • Joined: Jan 2013
  • Lokacija: Beograd
  • Korisničko ime: tanja-s
  • Poruke: 238
  • Age: 54
  • Lokacija: Beograd
  • Karma: +7/-1
    • Imejl
Odg: Maslačak
« Odgovor #3 poslato: Februar 07, 2013, 08:38:37 posle podne »
Bere se dok još ne cveta jer su tada listovi manje gorki. Bolje je brati lišće biljke koja raste u hladu jer je sočnije i manje gorko u odnosu na lišće  koja je tokom rasta izložena suncu. Poboljšava metabolizam i čisti krv i  preporučuje se za regulisanje probave

Što se tice kulinarstva,čorbe se prave od mladih svežih listova ,sa kombinacijom ostalog zeleniša.Listovi se potapaju preko noći da bi odtsranili gorčinu. Dodatak je kropiru i šargarepi. Koren se može jesti i sirov.Dodaje se lozovači za pravljenje odlicne travarice. Pupoljci se kisele,stavljaju u turšiju a ponegde i sveži cvetovi se koriste.Napitak od sušenog samlevenog korena se koristi kao zamena za kafu,sa dodatkom cikorije.



Od cveta maslačka pravi se i „med“

Otvorene cvetove okrenute nagore,redjati u teglu da pokriju dno i posuti šećerom.Tako redjati red po red do vrha tegle.Pokriti otvor gazom i staviti na sunce.Ne sme da se meša,a kad počcne da se pretvara u jednoličnu masu(10-15 dana) uneti teglu unutra i ostaviti da se masa pretvori u “med” i požuti.Tada se iscedi kroz gazu i ponovo stavi u teglu. Uzima se po jedna kašičica ujutro na prazan stomak.Posebno se preporučuje ljudimasa slabom krvom slikom i onima koji imaju problem sa žuči!

Van mreže Tanja Stanic

  • Биодинамичар
  • ***
  • Joined: Jan 2013
  • Lokacija: Beograd
  • Korisničko ime: tanja-s
  • Poruke: 238
  • Age: 54
  • Lokacija: Beograd
  • Karma: +7/-1
    • Imejl
Odg: Maslačak
« Odgovor #4 poslato: Februar 07, 2013, 08:44:41 posle podne »
Poznato je da tonik od maslačka povoljno deluje na jetru, ali da može izlečiti rak, otkriveno je tek nedavno na Univerzitetu Windsor u Kanadi. Dr. Caroline Hamm primetila je poboljšanje zdravstvenog stanja kod nekoliko pacijenata koji su pili čaj od maslačka i s tim zapažanjem upoznala koleginicu biohemičarku dr. Siyaram Pandey, koja opet po nagovoru, nerado započinje istraživanje. Iako sumnjičava, po logici “Ako ne koristi, ne može da šteti”, sprovela je istraživanja i došla do zapanjujućih rezultata.

Ispitujući uzorke krvi pacijenata oboljelih od leukemije, utvrdile su da ekstrakt korena maslačka uništava ćelijee leukemije, dok na normalne ćelije nema taj pogubni učinak. Drugim rečima, ekstrakt korena maslačka delovao je pogubno samo na kancerozne ćelije, dok za razliku danas prihvaćene metode hemoterapije ili zračenja ubijaju sve ćelije. Ispitujući in vitro i druge tipove kanceroznih ćelija došle su do istog zaključka. Ekastrakt korena maslačka bio je delotvoran.

Slučaj koji je pokrenuo ovo istraživanje bio je sledeći. Sedamdesetdvogodišnji pacijent Džon di Karlo je primljen na kliniku kod dr Kerolajn Hem na uobičajeno lečenje leukemije agresivnim tretmanima. Tretmani nisu uspeli i otpušten je kući da umre. Neko mu je preporučio da proba čaj od maslačka, i za nekoliko meseci leukemije više nije bilo. Na klinici su utvrdili da je njegova leukemija izlečena.

Van mreže Tanja Stanic

  • Биодинамичар
  • ***
  • Joined: Jan 2013
  • Lokacija: Beograd
  • Korisničko ime: tanja-s
  • Poruke: 238
  • Age: 54
  • Lokacija: Beograd
  • Karma: +7/-1
    • Imejl
Odg: Maslačak
« Odgovor #5 poslato: Februar 07, 2013, 08:48:53 posle podne »
Potpuno drugačiji aspekt ove biljke otkriva njena magijska svojstva. Tokom 16. veka izvesni Matiolus zapisao je da ako osoba protrlja telo maslačkom, ova biljka učiniće da svugde bude dobrodošao, a i ispuniće mu se sve želje. Ako neko neposredno pre nego dune u zrelu cvast maslačka poželi želju, one će se ispuniti ako na stabljici ne ostane nijedna semenka. Po drugom verovanju, ako devojka dune u cvet, broj preostalih semenki na stabljici ukazaće koliko će dece imati

Čaj:

Čaj se priprema najčešce od suvog usitnjenog korena. Jedna kašika korena stavi se u 2 dl vode, kuva na laganoj vatri nekoliko minuta, procedi nakon 15 minuta i pije tokom dana nezasladjeno, ili još bolje, zasladjen pravim domaćim medom.Taj čaj pročišcava organizam, pomaže kod degeneracije hrskavice, podstiče znojenje.
Pomaže u borbi protiv debljine i celulita.
Koren se iseče na tanke šnite ,pa se može jesti sirov na hlebu, sa puterom. Ipak, bolje ga je skuvati. Ispržen i samleven koren odličana je zamena za kafu. Mladi i još tvrdi cvetni pupoljci mogu se kiseliti u sirćetu i koristiti kao začin – umesto kapara.


Van mreže Tanja Stanic

  • Биодинамичар
  • ***
  • Joined: Jan 2013
  • Lokacija: Beograd
  • Korisničko ime: tanja-s
  • Poruke: 238
  • Age: 54
  • Lokacija: Beograd
  • Karma: +7/-1
    • Imejl
Odg: Maslačak
« Odgovor #6 poslato: Februar 07, 2013, 08:58:24 posle podne »
Svež sok od maslačka se preporučuje se i deci, 2 – 3 kafene kašičice dnevno ,a odraslima 3 – 4 kašičice dnevno, najbolje ujutro i uveče.

Kataplazme od iseckanih listova i cvetova delotvorne su protiv čireva i kožnih bolesti, a kupke ruku i nogu ublažiće tegobe izazvane artritisom (stavite šaku cele sveže biljke na litar vode).
U Hercegovini se slabunjavim osobama, preporučuje salata od mladog lišća, sasvim mlado sveže lišće i koren maslačka iseku se na tanke listiće doda se sok od limuna i ulje. Ova salata delje na krvotok i popravljanje krvne slike i čišćenje organizma od nataloženih toksina

Za lečenje stomačkin tegoba i hemoroida narodni lekari proporučuju sok od maslačka. Ovaj napitek se priprema tako što se samelje list i koren tek ubrane biljke a onda se kroz gazu mešavina iscedi. U čašu mleka sipaju se dve kašike soka, zasladi medom i pije 20 dana, najbolje ujutru na prazan želudac