biodinamika.org

General Category => Povrtarstvo => Temu započeo: Zlatko Marinković Jun 04, 2011, 11:21:31 posle podne

Naslov: Krompir
Poruka od: Zlatko Marinković Jun 04, 2011, 11:21:31 posle podne
Ovog proleca sam eksperimentisao sa krompirom u basti.
Na jednu povrsinu gde sam posejao krompir ,kada je ponikao i kada je imao par listica ,izvrsio sam malcovanje sa mladom zelenom koprivom(zarom).Pola parcele mi je kontrola a na pola je malcovana kopriva.
Zapazio sam da je na onoj strani gde je kopriva krompir mnogo bujniji ,lepsi i pre poceo da cveta.Mama mi se prvo zalila sto sam to uradio ,da bi sada promenila misljenje u to da iduce godine donesem jos vise koprive.Postavicu slike da se vidi razlika,a kada budem ga vadio iz zemlje provericu i prinos.
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Zlatko Marinković Jun 04, 2011, 11:37:44 posle podne
Interesuje me dali neko zna neki preparat za zlaticu u krompiru i gde ima da se nabavi dok ne nabavim buvac?.Inace je rucno skupljamo
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Zoran Petrov Jun 05, 2011, 07:12:54 pre podne
Interesuje me dali neko zna neki preparat za zlaticu u krompiru i gde ima da se nabavi dok ne nabavim buvac?.Inace je rucno skupljamo


U Setvenom kalendaru imas vreme kad se pravi "biber" od zlatice.
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Zlatko Marinković Januar 07, 2012, 06:52:18 posle podne
Nemogu da pronadjem slike,inace krompir je odlican,i zapazio sam da je krompir koji je malcovan koprivom dao veci prinos (do 20%), i ima krupnije krtole.Inace krompir je sejan isti dan i ista sorta,pola parcele je  bilo prekriveno koprivom a pola ne.I manje zlatice je bilo na njemu
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Mita Filipov Januar 08, 2012, 04:47:30 posle podne
Златково искуство  је само једна од потврда  шта се може са мало труда урадити да се убере већа количина плода са исте површине.Моја препорука би била да ко год може посеје коприву на парцели која се не може користити и с времена на време косити па покошеном копривом застирати тло у башти.Такође није на одмет гајити  и неке друге медицински и/или ботанички  корисне биљке које могу бити добри па чак и одлични суседи.
Коприва је медицински корисна биљка а одлична је и нутритивно.За ове сврхе сабирају се само млади врхови па се после бланширања и брзог хлађења замрзавају и остављају за зиму.
На мест6има где је расла коприва сеје се и сади поврће без бојазни да ће бити јачих напада наметника. 
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Čedomir Nikolić Januar 08, 2012, 09:23:32 posle podne
Interesuje me dali neko zna neki preparat za zlaticu u krompiru i gde ima da se nabavi dok ne nabavim buvac?.Inace je rucno skupljamo


Zlajo, nema potrebe puno da tražiš, s obzirom da ti je tu Bioekološki centar iz Zrenjanina koji se polako vraća u život.
Ponovo su uspostavili proizvodnju njihove palete BT preparata i imaju jedan za zlaticu. Međutim, zahteva praćenje ciklusa bube jer je efikasna samo u stadijumu larve, odn. ne sme se dozvoliti da postane buba. Za bubu jedino ručno sakupljanje.

http://www.bioec.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=77%3Az-stop&catid=45&Itemid=71

Probao bih i sa homeopatskim principima koje ti preporučuje Zoran. Odnosno da štetočinu koristiš protiv nje same. Zna se za dosta tih mehanizama. Ne znam tačno šta je taj "biber" ali predpostavljam da je nešto tog tipa.

Možda da i tu postaviš ogled, jedan deo polja kontrola (bez ikakve zaštite), jedan deo BT preparat, treći deo Biber.

 
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Zlatko Marinković Januar 09, 2012, 08:06:27 posle podne
Hvala ti Cedo,njih sam bio kontaktirao prosle godine  bas za preparat protiv zlatice.I rekli su mi da rade,ali nemaju nista od preparata??Ali sam ja nabavio seme buvaca i ove godine cu da ga posejem ,da ga umnozim

Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Zlatko Marinković Januar 10, 2012, 07:45:11 posle podne
iz Hrvatske ,iz Zadra.Oni jedino se bave proizvodnjom buvaca na ovim terenima.Nabavio mi je jedan komitent,

Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Stankovic Stefan Januar 16, 2012, 11:19:00 pre podne
ZLATICA - NAJVECI NEPRIJATELJ KROMPIRA

Ima u knjizi ``Moj bio vrt`` saditi ren uz krompir .... i stvarno u praksi uspeva ,znam ljude koji su probali , i nisu imali muke sa zlaticom . Ali su posle kukali da ne mogu da iskorene ren iz baste  ;D  ;D  ;D 
Ako neko ima iskustva sa renom neka pise , imam nameru da sadim red krompir , red ren .Kazu da cak daje i extra dobar ukus krompiru.
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Zoran Petraš Januar 25, 2012, 08:26:49 posle podne
Prošle godine sam u jednom delu bašte istovremeno sadio krompir i beli luk (pročitao negde), i to bukvalno naizmenično, 1 krtola semenskog krompira, pa 1 čenj belog luka. Nije bilo ni jedne zlatice. Malo dalje sam posadio samo krompir bez luka. Tu je bilo zlatice, ali ni blizu kao prethodne godine, 3-4 sakupljanja i više se nisu pojavljivale. Nisam siguran da li je jednostavno godina bila takva da je bilo manje zlatice, ali sam prilično siguran da je luk pomogao. U svakom slučaju, sledeće sezone ću uraditi isto i posmatrati...
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Stankovic Stefan Januar 25, 2012, 09:09:22 posle podne
Hvala skeb , i mene izuzetno zanima ova tema . Zlatica i plamenjaca mi dosadise u basti , pa onda i ja dosadih mozda ljudima sa pitanjima o suzbijanju istih,ali sto vise saveta dobijemo bice nam lakse . Bilo bi lepo da se neko iskusniji javi i prenese vise znanja o ovim dosadnim bolestima,i naravno suzbijanju .

Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Čedomir Nikolić Januar 29, 2012, 10:16:05 posle podne
Hvala Zlatku i Miti, zamolio bih da ukoliko neko zna nešto više o sejanju koprive i uzimanju semena iz ove biljke neka nam napiše.

Kopriva je sveta biljka u organskoj proizvodnji. Pored toga što je značajna nutritivno za ljudsku ishranu, može se koristiti kao odlično hranivo za stoku. Moja baka je time hranila živinu. Malo jarme od kukuruza, malo koprive, prokuva se par minuta i ohladi i daje maloj živini. Pilići, pačići i ćurići rastu "ko iz vode". Odlična je i za svu ostalu stoku, stoka traži samo da svene, i jede je vrlo rado. Ima tvrdnji da se njome potpuno mogu zameniti premiksi i dodaci u ishrani stoke.

Od koprive se prave pripravci koji se mogu koristiti u zaštiti od insekata, jer deluje repelentno - tera štetočine. Takođe, dobro prevrela, može biti odlično tečno đubrivo. Smrdi, ali deluje. Ostaci naravno idu u kompostište.

Bez obzira što je ima svuda, kopriva nije uopšte laka za uzgoj. Vrlo je specifična, i jako zahtevna što se uslova tiče. Traži duboka, vlažna i bogata zemljišta, po mogućnosti u poluzaseni. Idealan bi bio bagremar pod kosinom, obala kanala, blizina staja, svinjaca itd. Iako se može razmnožavati semenom, bolje je ukoliko se razmnožava rizomski. Iskopa se busen, i prenese na pogodnu lokaciju. Tako se rezultat, iako sa malo više truda, dobija brže. Teško da ćete dobiti polje koprive u jednoj sezoni, ali to ne znači da ne trebate da radite na tome. Svaka farma treba da ima oko 5 ari pod koprivom.

Jednom prilikom sam razgovarao sa ljudima iz Instituta Josif Pančić, i čini mi se da su mi rekli da imaju seme koprive.

Ali svako ima ašov.
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Mita Filipov Februar 02, 2012, 10:20:42 posle podne
Гајење коприве је врло исплативо и немојте се обазирати на потрошено време и труд.Семе се сакупља кад сазри ,очисти од примеса и труња и већ крајем септембре може да се стави у тло.Као сваки расад.Мора да се мало припази да се младе биљке не осуше.
Naslov: Odg: Krompir i Zlatice
Poruka od: Vivienne Scheidler Februar 26, 2012, 01:20:36 posle podne
Zdravo Zlatko,

najbolji uspeh protiv Zlatice smo imali sa krompirom na sledući način:

Rano u proleće, oko 10. Marta posejamo slačicu (Senf) na celoj površini, gde treba posle da bude krompir. Oko 15. do 20. Aprila. kad je slačica malo porasla, podsećemo ga sa ručnim ili na velikim površinama sa mašinskim motikama plitko. Tako da biljna masa ostane na površini. Onda napravimo linije od komposta, u njih direktno na porvšinu stavljamo krompir. Sada pokrivamo krompir sa organskom masom od slame, ostataka sena, pokošnje trave liskama itd.

To se zove malčiranje. Taj krompir raste jako, jako zdrav, bez zlatice. I lako se vadi!

Ren između smo izprobali, ist Maria Thunove savetovi sa biberom i druge preparati. Sa minimalnom uspehom je sve to ispalo ili čak i bez veze. Uvek je najbitnja imunitet biljke!

Čula sam da neko koristi ljutu papriku u prašku, ali nemam iskustvo s time.

puno pozdrava, viv

Viviènne A. Scheidler
mailto:v.scheidler@hotmail.com
+381-(0)64-5499085 SRB mob

IVA-Farm i Fond Biodinamika,
Kultura i Ekologija
Selo Jalovik
SRB-15225 Vladimirci
Srbija/Serbia
+381-(0)15-516337
mailto:ivafarm.jalovik@gmail.com
http://ivafarm.weebly.com

Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Leonora Manesku Avgust 07, 2012, 10:39:38 posle podne
Da ne otvaram novu temu, ovde ima o Zlatici dosta,a meni je upravo napala patlidžan ??? Nisam znala da joj je i to na meniju, no baš mi lepo rađa i baš ga ima, i sad odjednom,bukvalno preko noći, obrstila mu je lišće. Ima li nade za spas?
p.s obožavamo plavi patlidžan,imam odičan mediteranski recept,koga zanima pisaću mu na pp.pozz
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Jovan Drobnjak Septembar 04, 2012, 04:04:34 posle podne
Ovako je tekla naša borba protiv zlatice i drugih štetočina u krompiru:
1) smanjili smo površinu pod krompirom.
2)sadili smo ga posebnom, drvenom, sadilicom.
3)pre nego što smo ga prekrili zamljom, posuli smo pepelom od drveta.
4) umesto zemljom prekrili smo ga kompostom pravljenim pomoću EM-tehnologije.
5) čim je krompir iznikao prskali so ga preparatom EM-5 i EM-1.
6) prskali smo ga s ceđu.
7) nebrojeno puta smo, zlaticu i puževe sakupljali ručno.
Mislim da smo pobedili jer smo na 25m2 posađenog krompira dobili prinos od 400kg.
Za iduću sezonu, otklanjamo greške, počinjene u ovoj i povećavamo prinos za 30-50%.
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Zlatko Marinković Septembar 04, 2012, 06:19:05 posle podne
6) prskali smo ga s ceđu.
Mozes li Hanza da mi malo pojasnis sta je to?
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Jovan Drobnjak Septembar 04, 2012, 08:57:47 posle podne
U vodi razmutiš pepeo od drveta i domaći sapun, odstoji neko vreme pa metlicom prskaš po krompiru.
Imam negde zapisano koliko čega ide pa ukoliko te interesuje pronaći ću.
Bitno je smanjiti površinu pod krompirom, da bismo mogli da obvladamo štetočine, a time ne smanjujemo i rod.
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Zoran Petraš Februar 22, 2013, 03:49:25 posle podne
"Prošle godine sam u jednom delu bašte istovremeno sadio krompir i beli luk (pročitao negde), i to bukvalno naizmenično, 1 krtola semenskog krompira, pa 1 čenj belog luka. Nije bilo ni jedne zlatice. Malo dalje sam posadio samo krompir bez luka. Tu je bilo zlatice, ali ni blizu kao prethodne godine, 3-4 sakupljanja i više se nisu pojavljivale. Nisam siguran da li je jednostavno godina bila takva da je bilo manje zlatice, ali sam prilično siguran da je luk pomogao. U svakom slučaju, sledeće sezone ću uraditi isto i posmatrati..."
Samo da izvestim, posle još jedne sezone, da ovaj način borbe protiv zlatica nije dao rezultate :(.
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Miodrag Stankovic Februar 23, 2013, 09:43:39 pre podne
Verovatno svi vec znate (ili ste probali) ali da pitam da li je neko koristio caj od koprive i belog luka - ono kopriva i beli luk u kantu pa preliti vodom da ogrezne stoji 24 sata pa se razredi 1:10 i time dobro prska. Navodi se svuda a nacin odbrane protiv zlatice je na principu da taj rastvor jednostavno sakriva miris krompira (lista) koji privlaci zlaticu. Treba cesce prskati.

Mozda je taj posadjeni luk ipak dao neki rezultat ali i njega ima raznih sorti - neke se ni ne osecaju neke smrde (kako kome - mirisu) pa zbog toga zlatica ili ide ili ne...

Drugo pitanje - prodaje li neko netretirani semenski krompir?

Pozdrav Miodrag
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Zoran Petrov Februar 23, 2013, 09:46:41 pre podne
Миодраже ту ти је Ненад Синадиновић у комшилуку па се чуј са њим има изврстан сибирски кромпир! И поѕдрави га од мене - баш сам јутрос слушао песму у шефтелијама кајсијама - Ненад ми је поклонио једну садницу!
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Goran Radovic Mart 11, 2013, 11:54:43 posle podne
Recept za pravljenje tecnosti protiv zlatice u krompiru je sledeci: u 10l vode iz bunara,potopiti i staviti da odstoji u vodi 24 sata: 1kg sveze ubranih kopriva, 2 glavice belog luka koje treba oljustiti i istucati u drvenoj posudi, drvenim tuckom, 500 grama lisca hrena sa korenom, s tim sto koren treba oprati i istucati na drvenoj dasci drvenim cekicem. Posle 24 sata procediti i prskati metlom ili prskalicom kantom-bakarnom. Taj recept je primenjivala moja majka, rezultat je bio odlican...
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Branko Vukadinović Mart 16, 2013, 03:09:16 posle podne
Super recepti!

Mi smo prošle godine eksperimentalno probali sa malčom od slame.Krompir mi je nešto kasnije iznikao, ali nismo verovali da na tom delu nije bilo ni jedne jedine zlatice, dok  na ostalom smo sakupljali i ujutru i uveče.
Ove godine ćemo sve pod malč, plus sa nekim od ovih vaših  već isprobanih preparata
Naslov: Saveti Marije Tiun za uzgajanje krompira
Poruka od: Zoran Petrov Jul 25, 2013, 07:27:31 pre podne
Iz knjige "Biodinamička godina" od Marije Tun:

Priprema zemlje - u jesen, tokom dana za sejanje razbacuje se kompost ili dobro pregoreli stajnjak na njivu. Zatim celu njivu isprskamo sa Preparatom iz bačve. Ne kasnije od sredine novembra potrebno je preorati njivu. U proleće se ponovo obrađuje i njiva se zatim preska sa preparatom BD500. Krompir se seje u dane korena a kako krompir voli vazduh treba ga dva puta i okopati. Zatim se prska preparatom BD501. Tako je potrebno da se uradi i treći put.

Zdravi krompiri - za zaštitu od Phytophthora, plamenjače krompira, potrebno je prskati uveče u dane lista sa čajem od koprive. U intervalima od 9 dana ponoviti prskanje ujutru u dane korena čajevima ovim redosledom - hajdučka trava, kamilica, maslačak i kopriva. Važno je krompire sejati i okopavati u dane korena i prskati njivu 3 puta sa preparatom BD501 u dane korena.

Semenski krompir - najbolji semenski krompir dobija se kada ih sejemo kada su sunce i mesec u sazvežđu Ovna (18.april - 12.maj). Semenski krompir treba sejati gušće da bi krtole ostale sitne.
Naslov: Plodored
Poruka od: Zoran Petrov Jul 25, 2013, 10:30:45 pre podne
U Norveškoj gde uzgajaju izvrstan krompir delom i zbog izuzetno dugih dana primenjuju sledeći plodored:

- krompir se ne uzgaja na istom mestu barem 5 godina;

- predkultura koja se pokazala kao najbolja za krompir jeste krmno bilje koje pravi rastresitu zemlju (nikako lucerka). Dobro se pokazalo i sejanje ovsa.

- posle krompira seju se kulture koje su osetljive na korov, (jer je krompir izvrstan u borbi protiv korova) kao šargarepa, praziluk, itd.
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Veselin Katuric Jul 29, 2013, 09:23:39 posle podne
iako nijesam licno probao, nasao sam podatak da kokoske "misirke" jedu zlaticu, a da pri tom ne stete krompiru na neki drugi nacin. volio bih da znam da li neko ima slicno iskustvo.
prije nekoliko godina moj otac je imao te kokoske i znam da su vrlo snalazljive i nalaze lako hranu u prirodi ali smo imali ogradjenu bastu pa nijesu imale pristupa krompiru. inace planiram ove godine da nabavim obecano sjeme "ruskog" krompira koji se na nasim prostorima nekada davno gajio sa velikim uspjehom. i jos jedna stvar; brat mi je pricao da je nalazio neuporedivo manje zlatice onda kada je sadio kupovno sjeme, nego onda kada je koristio svoje sopstveno od prosle sezone.
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Goran Radovic Jul 29, 2013, 10:44:27 posle podne
Da Veseline, misirke jesu veliki unistivaci insekata pa i bube zlatice. Samo sto one ne idu redom po krompiru nego gde zakace... Jedu sve kao i to da su zadrzale svoju divlju prirodu....
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Veselin Katuric Avgust 03, 2013, 12:00:24 posle podne
Gorane,

mozes li mi objasniti na sta si mislio kada si rekao da ne idu redom, nego gdje zakace. da li si mislio da jedu i list krompira ili nesto slicno?
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Goran Radovic Avgust 03, 2013, 10:01:41 posle podne
Ne jedu list krompira, vec kad udju u zasad sa krompirom, kljucaju bube levo desno. Dok mi kad sakupljamo bube idemo niz red ili od odzaka do odzaka....
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Stokic Dragan Novembar 10, 2013, 05:24:29 posle podne
Pozdrav imam pitanje
Koja je sorta krompira pogodna za nase podneblje I otporna
Planiram jedno dva tri ara da naprolec posadim pod slamom
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Sreten Puzić Novembar 10, 2013, 06:40:15 posle podne
   Колега Драгане, ове године сам пробао садњу кромпира беле сорте "Карера" под сламом и презадовољан сам добијеним резултатом. Род је обилан, добијен здрав без икаквог третмана.

                    http://spos.info/forum/index.php?topic=20370.540 
                    Одг: ORGANSKA POLJOPRIVREDA
                    « Одговор #547 послато: 28-07-2013, 00:25:14 »
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Zoran Petrov Novembar 10, 2013, 06:54:27 posle podne
Dragi Sretene,

hvala na deljenju tvog iskustva! da li bi mogao da nam se svima predstavis u rubrici Predstavite se?

Pozdrav
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Stokic Dragan Novembar 10, 2013, 09:46:32 posle podne
Pozdrav sretene citao sam o tome na sajtu sposa u temi opganska poljoprivreda
Dobrodosao ovde
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: pešić milan Mart 23, 2014, 09:45:20 posle podne
Da li neko ima starinski krompir  "mesečar".Ako neko ima,molio bih da mi pošalje nekoliko krtola.
Hvala
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Dragana Djumic Mart 25, 2014, 06:18:30 posle podne
Zanima me recept.Inace,patlidzan zovu i srpski kavijar.
Hvala...pozdrav!
Naslov: Vadjenje krompira
Poruka od: Zoran Petrov Jul 21, 2014, 04:51:12 posle podne
20-tak tona krompira sa lanca za 3,5 sata.

http://www.youtube.com/watch?v=PuGHJWV34iY

http://www.youtube.com/watch?v=IEUgGRFyI_8

http://www.youtube.com/watch?v=c1-pUaYFLFA

http://www.youtube.com/watch?v=wXFYVVAqzO4
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Slobodan Ilic Jun 15, 2016, 04:38:26 posle podne
Experiment uzgoja krompira na slami.
 
(https://postimg.org/image/4i4dxo7rl/)

(https://s32.postimg.org/p297w5nit/krompir_na_slami_2.jpg)
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Zoran Petrov Jun 15, 2016, 04:41:13 posle podne
Slobodane kopiraj "direct link"
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Slobodan Ilic Jun 28, 2016, 08:41:52 posle podne
(https://s31.postimg.org/6m2l46hij/krompir_na_slami_1.jpg)

(https://s32.postimg.org/qkm65b3ph/IMG_20160623_191754_1.jpg)

(https://s31.postimg.org/m2h0tzzx7/IMG_20160623_191822_1.jpg)


Malo slika krompira na slami.  Sorte DESIRE  i LACETTI (nisam 100 % siguran proveriću). Experiment rađen na slami debljine 30cm, 40cm i 50 cm.  Rezultati, za sada najbolji na slami debljine 50 cm.

  1. Karton stavljen na neobrađivano zemljište godinama
  2. poređane 2 sorte krtola u dva reda . DESIRE i LACETTI
  3. Stavljan red slame , red komposta i red đubriva pa zalivanje (PUNO ZALIVANJA!!!!!!) i tako do željene visine
  4. Nisam uradio dodatno malčiranje slamom iako sam planirao pa je počeo da poleže.
  5. Čekićanje vađenja , pa slede slike.

Evo i linka na YT kako bi to trebalo da izgleda. https://www.youtube.com/watch?v=q1OShZZUt0k&list=PLy_eAdrP4QHsRLniLXzwLfrFiLNwFeatS&index=38
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Zoran Petrov Jun 28, 2016, 09:00:50 posle podne
Karton treba izbegavati!

Gde je YT?

Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Slobodan Ilic Jun 28, 2016, 09:13:09 posle podne
Karton treba izbegavati!

Ako je karton bez DODATAKA:lepka,spajalica i ostalog, zasto da ne?.
Šta predlažeš kao alternativu za sprečavanje korova u ovom sistemu?
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Zoran Petrov Jun 28, 2016, 09:31:02 posle podne
Karton treba izbegavati!

Ako je karton bez DODATAKA:lepka,spajalica i ostalog, zasto da ne?.
Šta predlažeš kao alternativu za sprečavanje korova u ovom sistemu?

Da li moze da se pravi karton bez lepka? I od cega je karton pravljen, ako je od recikliranog papira onda najverovatnije ima u njemu i teskih metala.

Korov se pocupa, ne bude ga bas toliko. U svakom slucaju mora 2 puta da se zagrne slamom (kao i kod klasicne sadnje u zemlju) - kad je dovoljno porastao zagrne se slamom. to bi trebalo da pomogne i da bude vise krompira.
Naslov: Odg: Krompir
Poruka od: Slobodan Ilic Jun 29, 2016, 01:54:21 pre podne
Slažem se u potpunosti za dodatno malčiranje. Zato mi je i polegao. Danas sam razgrnuo 2 biljke  (LISETA) i bilo je po 7-8 krompirića belih  i čistih kao da sam ih oprao. Nadam se da ću ih probati sutra. Ne vide se na slici bale slame spremljene za  akciju drugog malčiranja, ali sam iznenada počeo da radim na tri mesta u roku od 7 dana, pa sam, na žalost, zapostavio aktivnosti. Takođe ću više politi čitavu masu sledećeg puta.