General Category > Povrtarstvo

Pokrovni usev

(1/1)

Vladan Tatić:
Kako sam vec pisao, ne bavim se nikakvom proizvodnjom, jos uvek.
Elem moj dobar prijatelj ima plac nadomak grada, na kom mi je bila namera da ostvarim proizvodnju za kucne potrebe.
On je prosle godine pokusao sa jednim zajednickim drugarom, ali im je rod propao u prilicnoj meri. Pokusali su da ostanu u okviru neke bioloske proizvodnje, spasvali se cak i mineralnim djubrivima, i.... nista
Nisam to detaljno propratio, ali imao sam nameru da ove godine, posto su oni odustali, pokusam da proizvedem na svoj nacin neku kolicinu povrca za zajednicke potrebe, ali prilikom pokusaja riljanja (ne osudjuj te me),  dosao sam do zakljucka da se radi o zemljistu tipa ritska crnica.
Zemljiste je veoma crne boje, pored reke save, i ponasa se na nacin da kada je vlazno, veoma je lepljivo, sto meni pored ostalih karakteristika, govori da je to ritska crnica. Kada se osusi, to je zemlja koju je nemoguce ni budakom pomeriti.
Kako sam prilicno kasno u vegetacionoj godini odlucio da se pozabavi tim, shvatio sam da od toga u tekucoj vegetacionoj godini nece biti nista, ali da sasvim na vreme mogu da reagujem na temu pripreme zemljista za sledecu godinu.
Posto vreme neumitno odmice, i ne ceka da se ja odlucim, krajnje je vreme da se pozabavim sa tom buducom bastom, a temu sam nazvao i pokrenuo, na ovaj nacin, posto nisam pronasao adekvatan ekvavilent problemu.
Problem je, da bih trebao strukturu zemljista (15-ak ari), koje nije prezahtevno za za rucnu obradu, a opet sasvim dovoljno za kucne potrebe sto se povrca tice, pretvoriti u prhvatljivu za obradu i sejanje povrtarskih kultura.
Ideja mi je da to postignem na nacin, sto bih posejao pokrovne useve u 2 do 3 navrata do pocetka setve povrca sa kog bih ubirao plodove.
Prvo sto se treba uraditi posle ovih kisa, je pokositi raznoliku travu (zapazio sam i gavez),
i istu uneti u zemljiste. Rekoh vec da je zemlja strahovito tvrda cim se ocedi, i da je neophodno (po mom skromnom misljenju) uneti organsku masu da bi se poboljsala strktura.
Za tu svrhu, raspolazem sa frezom, a glavna operacija bi sledila potom.
Zasejati pokrovni usev koji bi zemljiste ucinio optimalnim za obradu rucnim alatima.
Naisao sam na opcije u vezi pokrovnih useva, koje su prilicno nedostupne trenutno, mozda i gresim, nisam previse istrazivao, ali veoma mi je prijemciva prica o:
https://pokrovnebiljke.rs/proizvodi/tillage-radish/
No nisam video nacin da do takvog semena i dodjem.
U toku potrage za tim problemom sam se setio i ko moze na pravi nacin pruziti adekvatan savet za popravkom zemljista u toku jedne godine, na nacin da bude upotrebljivo tokom sledece sezone (od jeseni kada pocinje setva), pokrenuo sam i ovu temu, koja bi trebalo da se bavi pokrovnim usevima za pripremu zlista za obradu, a kasnije i tokom obrade zemljista, a smatram da je takva vrsta useva neophodna tokom godine i na zemljistu koje se redovno obradjuje.
Cilj ovog pisanija je da (ko je imao zivaca da sve ovo procita), svi koji nesto znaju o tome kako zemljiste iz strukture koja je potpuno ne obradiva rucnim alatima, prevesti u zemljiste koje se da obradjivati.
Potpuno shvatam da je potreban dodatni napor, tokom ove sezone, da bi buduca basta bila spremna na saradnju, i u tom smislu je svaki savet dobro dosao, a ja cu istrazivanjem i radom uciniti da tako i bude.
Posebno su mi interesantne biljke poput ovih rotkvi, koje se pominju u linku koji sam naveo, ali ponavljam, nisam siguran da je to trenutno dostupno.
Javljam se nakon dodatnog istrazivanja, a nadam se i korisnim savetima od ljudi ovde prisutnih, a koji o poznavanju strukture zemljista itekako znaju vise od mene.

Zoran Petrov:
Vladane odlican ti je tekst a i razmisljanje :)

Obicno se smatra da je takva zemlja losa - il je beton il je kaljuga. Po mom misljenju to je najbolja moguca zemlja samo ako imas strpljenja i vremena. Nisam siguran da je pokrovno bilje dovoljno i slazem se da treba razmisljati i o korenastim biljkama!

Usredsredio bih se na biljke koje bi ostavaljale svojim korenjem prostor za vazduh i vodu. Stavelj npr nocna mora svakog agronoma ili sve vrste rotkvi koje zahtevaju navodnjavanje. Par godina je pravi vremenski period za dovodjenje baste u red.

Uvek trebamo imati u vidu da zivot u takvoj zemlji isto strada kad je zemlja suva - najbolji nacin je ostaviti da zemlja miruje 2-3 godine sa puno prekrivki, mulching, gde ce gliste da odrade svoj posao, da burgijaju, mesaju zemljiste...

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju