Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Povrtarstvo / Odg: Pokrovni usev
« Poslednja poruka od strane Zoran Petrov poslato Maj 20, 2021, 09:56:03 posle podne »
Vladane odlican ti je tekst a i razmisljanje :)

Obicno se smatra da je takva zemlja losa - il je beton il je kaljuga. Po mom misljenju to je najbolja moguca zemlja samo ako imas strpljenja i vremena. Nisam siguran da je pokrovno bilje dovoljno i slazem se da treba razmisljati i o korenastim biljkama!

Usredsredio bih se na biljke koje bi ostavaljale svojim korenjem prostor za vazduh i vodu. Stavelj npr nocna mora svakog agronoma ili sve vrste rotkvi koje zahtevaju navodnjavanje. Par godina je pravi vremenski period za dovodjenje baste u red.

Uvek trebamo imati u vidu da zivot u takvoj zemlji isto strada kad je zemlja suva - najbolji nacin je ostaviti da zemlja miruje 2-3 godine sa puno prekrivki, mulching, gde ce gliste da odrade svoj posao, da burgijaju, mesaju zemljiste...
2
Povrtarstvo / Pokrovni usev
« Poslednja poruka od strane Vladan Tatić poslato Maj 17, 2021, 06:47:58 posle podne »
Kako sam vec pisao, ne bavim se nikakvom proizvodnjom, jos uvek.
Elem moj dobar prijatelj ima plac nadomak grada, na kom mi je bila namera da ostvarim proizvodnju za kucne potrebe.
On je prosle godine pokusao sa jednim zajednickim drugarom, ali im je rod propao u prilicnoj meri. Pokusali su da ostanu u okviru neke bioloske proizvodnje, spasvali se cak i mineralnim djubrivima, i.... nista
Nisam to detaljno propratio, ali imao sam nameru da ove godine, posto su oni odustali, pokusam da proizvedem na svoj nacin neku kolicinu povrca za zajednicke potrebe, ali prilikom pokusaja riljanja (ne osudjuj te me),  dosao sam do zakljucka da se radi o zemljistu tipa ritska crnica.
Zemljiste je veoma crne boje, pored reke save, i ponasa se na nacin da kada je vlazno, veoma je lepljivo, sto meni pored ostalih karakteristika, govori da je to ritska crnica. Kada se osusi, to je zemlja koju je nemoguce ni budakom pomeriti.
Kako sam prilicno kasno u vegetacionoj godini odlucio da se pozabavi tim, shvatio sam da od toga u tekucoj vegetacionoj godini nece biti nista, ali da sasvim na vreme mogu da reagujem na temu pripreme zemljista za sledecu godinu.
Posto vreme neumitno odmice, i ne ceka da se ja odlucim, krajnje je vreme da se pozabavim sa tom buducom bastom, a temu sam nazvao i pokrenuo, na ovaj nacin, posto nisam pronasao adekvatan ekvavilent problemu.
Problem je, da bih trebao strukturu zemljista (15-ak ari), koje nije prezahtevno za za rucnu obradu, a opet sasvim dovoljno za kucne potrebe sto se povrca tice, pretvoriti u prhvatljivu za obradu i sejanje povrtarskih kultura.
Ideja mi je da to postignem na nacin, sto bih posejao pokrovne useve u 2 do 3 navrata do pocetka setve povrca sa kog bih ubirao plodove.
Prvo sto se treba uraditi posle ovih kisa, je pokositi raznoliku travu (zapazio sam i gavez),
i istu uneti u zemljiste. Rekoh vec da je zemlja strahovito tvrda cim se ocedi, i da je neophodno (po mom skromnom misljenju) uneti organsku masu da bi se poboljsala strktura.
Za tu svrhu, raspolazem sa frezom, a glavna operacija bi sledila potom.
Zasejati pokrovni usev koji bi zemljiste ucinio optimalnim za obradu rucnim alatima.
Naisao sam na opcije u vezi pokrovnih useva, koje su prilicno nedostupne trenutno, mozda i gresim, nisam previse istrazivao, ali veoma mi je prijemciva prica o:
https://pokrovnebiljke.rs/proizvodi/tillage-radish/
No nisam video nacin da do takvog semena i dodjem.
U toku potrage za tim problemom sam se setio i ko moze na pravi nacin pruziti adekvatan savet za popravkom zemljista u toku jedne godine, na nacin da bude upotrebljivo tokom sledece sezone (od jeseni kada pocinje setva), pokrenuo sam i ovu temu, koja bi trebalo da se bavi pokrovnim usevima za pripremu zlista za obradu, a kasnije i tokom obrade zemljista, a smatram da je takva vrsta useva neophodna tokom godine i na zemljistu koje se redovno obradjuje.
Cilj ovog pisanija je da (ko je imao zivaca da sve ovo procita), svi koji nesto znaju o tome kako zemljiste iz strukture koja je potpuno ne obradiva rucnim alatima, prevesti u zemljiste koje se da obradjivati.
Potpuno shvatam da je potreban dodatni napor, tokom ove sezone, da bi buduca basta bila spremna na saradnju, i u tom smislu je svaki savet dobro dosao, a ja cu istrazivanjem i radom uciniti da tako i bude.
Posebno su mi interesantne biljke poput ovih rotkvi, koje se pominju u linku koji sam naveo, ali ponavljam, nisam siguran da je to trenutno dostupno.
Javljam se nakon dodatnog istrazivanja, a nadam se i korisnim savetima od ljudi ovde prisutnih, a koji o poznavanju strukture zemljista itekako znaju vise od mene.
3
Obaveštenja / Radionica pravljenja biodinamickih preparata
« Poslednja poruka od strane Zoran Petrov poslato Mart 31, 2021, 10:45:49 posle podne »
Dragi prijatelji

17/18 aprila na programu je pravljenje preparata na nasem imanju.

Obavezna je najava dolaska!

Pozdrav

Zoran
4
Svemirski ritmovi i setveni kalendar / Odg: Setveni kalendar
« Poslednja poruka od strane Zoran Petrov poslato Decembar 23, 2020, 08:29:41 posle podne »
Vise ga ne izdajemo!

Pozdrav
5
Svemirski ritmovi i setveni kalendar / Setveni kalendar
« Poslednja poruka od strane aleksandar kosarcic poslato Decembar 23, 2020, 02:42:02 posle podne »
Dobar dan, da li se kod vas moze kupiti, poručiti setveni kalendar za 2021 godinu?
6
Препарати / Odg: Preparati prodaja.
« Poslednja poruka od strane Zoran Petrov poslato Novembar 16, 2020, 07:09:05 posle podne »
DA, ovde obavestavamo u rubrici Obavestenja.

Imamo prolecnu i jesenju radionicu.
7
Препарати / Odg: Preparati prodaja.
« Poslednja poruka od strane aleksandar kosarcic poslato Novembar 16, 2020, 05:35:06 posle podne »
A da li ovde budu obaveštenja o zajedničkom sakupljanju prilikom pravljenja preparata?Tj. da li ze za tako nešto treba prethodno prijaviti i kada?
8
Препарати / Odg: Preparati prodaja.
« Poslednja poruka od strane Zoran Petrov poslato Novembar 16, 2020, 03:27:17 posle podne »
Preparati se ne prodaju vec ih zajedno pravimo dva puta godisnje :)
9
Препарати / Preparati prodaja.
« Poslednja poruka od strane aleksandar kosarcic poslato Novembar 11, 2020, 11:07:00 posle podne »
Interesuje me da li se kod nas mogu nabaviti, kupiti preparati 500 i 501?
Zemlja i biljke koje bi tretirao će sledeće godine biti na obroncima Fruške gore ( Čortanovci)
10
Obaveštenja / ONLINE PREDAVANJE “KAKO KREIRATI BOLJU BUDUĆNOST” SA UWE BURKA
« Poslednja poruka od strane Zoran Petrov poslato Novembar 06, 2020, 09:59:46 pre podne »


U ponedelјak, 9. novembra 2020. u 19:30 časova, organizujemo predavanje sa Uwe Burka, međunarodnim savetnikom za izgradnju socijalno-ekoloških naselјa i urbani razvoj kroz nove ekonomske modele pod nazivom “Kako kreirati bolju budućnost?”

U ovoj globalnoj situaciji koja se brzo pogoršava, potrebni su nam aktivni lјudi koji žele da razviju održive načine života i rada. Stari intelektualno-materijalistički oblici mišlјenja, koji su nam doneli probleme današnjice, nisu pogodni za oblikovanje bolјe budućnosti. Sada nam je potrebno sve više posvećenih lјudi koji mogu da zamisle i razvijaju budućnost.  Međutim, za takvo prošireno razmišlјanje potrebna nam je zdrava sredina i ishrana kao i bolјa zaštita od sve veće izloženosti elektronskom zračenju.

Jedan od osnovnih zadataka koji je pred nama biće i rekonstrukcija humusa u polјoprivrednim zemlјištima. Kao rezultat toga, bićemo nagrađeni smanjenjem vrednosti CO2 u vazduhu, mnogo bogatijom životnom sredino, zdravijom hranom i moći ćemo da uživamo u radosti šetanja prirodimo, posebno sa decom i istomišlјenicima iz zajednice koja podržava polјoprivredu (CSA).

Uwe Burka će govoriti  o svom praktičnom iskustvu sa gradskim i polјoprivrednim zajednicama zasnovanim na solidarnosti i pravednim monetarnim sistemima. Uwe je radio i živeo u dve seoske zajednice sa biodinamičkom polјoprivredom, zanatskim preduzećima, društvenim i kulturnim institucijama i novim monetarnim sistemom, koji je pomogao da se izgradi. U sesiji pitanja i diskusije videćemo ko bi želeo da se praktično posveti bolјem svetu.

U svojoj knjizi „Jeder kann die Zukunft mitgestalten (Svi mogu pomoći u oblikovanju budućnosti)“, govori o današnjim problemima i o tome kako ih se može prevazići. Uwe je uklјučen u stvaranje ekonomije zasnovane na čoveku, koja „menja sistem“ u bernskom Oberlandu https://vorwaertsbeo.ch/#toggle-id-8 , u regionu Bodenskog jezera www.menschlichewirtschaftskultur.org  i u regionu Freiburg.

Jezik engleski, sa prevodom na srpski. Za prisustvo na predavanju registujte se preko linka https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZAoduuurTkpHdx8tbbk9n1mLPHqjA0MGMND
Stranice: [1] 2 3 ... 10