Autor Tema: ETERSKA STRUJANJA IZMEĐU SVETA I ČOVEKA  (Pročitano 699 puta)

Van mreže Anica Milović

  • НПК
  • *
  • Joined: Feb 2013
  • Poruke: 2
  • Karma: +0/-0
    • Imejl
ETERSKA STRUJANJA IZMEĐU SVETA I ČOVEKA
« poslato: Jul 03, 2013, 05:09:11 posle podne »
ETERSKA STRUJANJA IZMEĐU ČOVEKA I SVETA

Pri svakom radu ruku, u svakom povezivanju sa svetom, struji eterska snaga iz tela u okolinu Zemlje. Ovde se dešava, dakle, nova interakcija između čoveka i sveta i po svemu sudeći – kako to opisuje Rudolf Štajner (u knjizi „Opšta nauka o čoveku kao osnova pedagogije“) – nova vrsta povratnog dejstva Zemljinog etera na čoveka. Ovo se najintenzivnije dešava u umetničkom stvaralačkom činu, a naročito je uočljivo pri plasticiranju.
Dobijamo, dakle, sliku intezivne interakcije eterskih snaga između čoveka i okolnog sveta sa jedne strane, i između čoveka i Zemljine okoline sa druge strane. A ova Zemljina okolina ima isto kosmičko okruženje kao i čovek.
Etersko bi uvek htelo da „struji“, kako u telu, tako i između tela i svemira, a takođe i između tela i Zemlje. Strujanje se odvija u neprestanom napred-nazad  kretanju, u turbulencijama i u slobodnom protoku.
U nastojanju da se granice u shvatanju eterskog prevladaju kroz doživljeno (doživljajno) saznanje, može biti od pomoći svaka aktivnost vezana za negu, od rada  baštovana, preko držanja životinja, sve do dnevnih aktivnosti pedagoga, medicinskih sestara i terapeuta. Svi ovi pozivi bi da služe razvoju i rastu.
Naročita pomoć će sve više biti praktično bavljenje nekom od  umetnosti. Plasticiranje može izuzetno intenzivno i upečatljivo da posreduje dejstvo eterskog u sopstvenom telu. Ovo će biti detaljnije predstavljeno u odgovarajućem poglavlju. No, takođe, delovanje procesa nastajanja boja, bilo da je to kod slikanja „u slojevima“ ili u dodiru boja kod slikanja „mokro na mokro“, može biti ključ za doživljaje u kojima se otkrivaju zakoni i tajne eterskog. Kod slušanja muzike, takođe, kada nismo pokrenuti samo duševno, nego kada se upustimo u dubine našeg bića, tj. kada celo telo učinimo prijemčivim organom (receptorom) za tonove, možemo osetiti nešto od eteričkog delovanja, koje je u osnovi neprestanom nastajanju i nestajanja u svetu tonova. Ne treba zaboraviti ni procese u meditaciji, onako kako se oni mogu prozreti i obraditi kroz shvatanje egzaktnih zakonitosti u njima.
   Ako pokušamo da sagledamo sve pojedine osobine eterskog, može se naslutiti da je etersko centralno uporište kod svakog procesa izlečenja. Bez upoznavanja suštine eterskog, makar to bilo tek ono početno, ali iz sopstvenog doživljaja, i bez truda oko stalnog produbljivanja odnosa sa tim snagama, ne može ni jedno terapeutsko dejstvo biti delotvorno u obnovljenom i proširenom smislu.

(iz knjige Pual-a von der Heide-a: Therapie mit geistig-seelischen Mitteln – Terapija  duhovno-duševnim sredstvima; prevod AAM)